• Un ou
  • 50 de ml de vin alb, dulce
  • o lingură de ulei de floarea soarelui
  • o lingurita de otet
  • 175 de grame de faina
  • o lingura de zahar
  • un praf de sare
  • o jumatate de plic de praf de copt
  • zahar pudra

Nu știu dacă vorbesc în numele tuturor, dar cu siguranță voi trezi multora amintiri din altă vreme. Dintr-o vreme în care genunchii juliți nu erau decat un pretext pentru mângăierile bunicii și pentru și mai multe dulciuri, dintr-o vreme în care singura grijă era să fii copil.

Din vremea aia am multe amintiri, inevitabil unele culinare, iar unele dintre cele mai pregnante sunt pâinea cu unt (da, unt adevărat, nu margarină) și magiun, clătitele, gogoșile și minciunelele. Știu că după o tură de alergat/ascuns/chiuit/țipat/îmbrâncit prin curte ne aștepta un castron imens cu minunățiile astea calde, crocante, fragede, pudrate cu zahăr. De ce minciunele? Pentru că la prăjit aluatul crește, face bule, se umflă așa… cam cum crește o minciună.

Dar cum se face aluatul ăsta? Un ou, 50 de ml de vin alb și dulce, o lingură de ulei de floarea soarelui și o linguriță de oțet se mixează în blender. Puneti apoi ingredientele solide: 175 de grame de făină, o lingură de zahăr, un praf de sare, o jumătate de plic de praf de copt. Mixați totul până obțineți un aluat tare (dacă e nevoie mai adăugați făină).

Frământați apoi aluatul cu puțină făină până devine elastic, apoi îl lăsați în frigider măcar 2-3 ore, iar peste noapte ar fi ideal. Când vă apucați de minciunele, mai exact de întinsul foii și de tăiat aluatul, puneți la încălzit într-un ceaun sau într-o tigaie mai înaltă o cantitate mai mare de ulei.

Întindeți o foaie subțire (2 milimetri) și tăiați (eventual cu un instrument special, cu rotiță zimțată) dreptunghiuri de 2 cm/8-10 cm. Faceți o mică gaură în mijloc și treceți unul dintre capete prin ea, astfel încât să obțineți un fel de fundiță. Când le terminați, începeți să le prăjiți în uleiul încins. Se fac foarte repede, așa că trebuie să fiți atenți la ele, au nevoie doar de câteva secunde pe fiecare parte pentru a se rumeni. Le scoateți pe șervețele de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei și le pudrați cu zahăr pudră cât sunt calde. E gustul acela de acasă și de bine…

[singlepic id=654 w=620 h=440 float=center]

Aceazstă postare a fost publicată pe Eva.ro în data de 16 ocotmbrie 2012.