• o paine rotunda
  • 200 de grame de mortadella
  • 200 de game de salam crud uscat, de calitate
  • 200 de grame de branza ementaler si provolone feliata
  • 100 de grame de masline verzi fara samburi
  • 100 de grame de castraveciori murati, gogosari murati plus cativa ardei iuti murati in otet (optional)
  • oregano, busuic uscat
  • 50 de ml de ulei de masline

Ceea ce urmeaza in aceasta postare se intampla in filme si se numeste sandvisul lui Zorro. Pentru ca nimeni normal la cap nu face un sandvis intr-o chifla cu diametrul de 20 de centimetri, cu multe straturi de salami, mortadella, branza, masline si muraturi. Nimeni in afara de mine si de italienii din New Orleans.

Da, ajungem iar in SUA si tot in New Orleans in episodul 12 al Ocolului Pamantului in 50 de retete. New Orleans, loc in care s-au adunat natii din toata lumea si care a dat lumii muffuletta, sandvis in care s-au intalnit cele mai bune chestii care pot conlocui intr-un sandvis: carnea si branza.

Astazi, la mai bine de 100 de ani de cand imigrantii italieni au ingramadit intre doua bucati de paine mai multe ingrediente care le aduceau aminte de casa, muffuletta a devenit sandvisul-emblema al New Orleansului. Bine, ar fi destul de dificil sa ignori ceva pentru care ai nevoie de falci dizlocate ca musti din el 😀

Nici macar nu e vreo reteta muffuletta asta, tot secretul e combinatia de ingrediente care se pun intre cele doua bucati de paine. So, puteti cumpara o paine rotunda (ceea ce n-ar face niciun om normal, nici eu si nici macar Zorro) sau puteti s-o faceti voi in casa, alegand una dintre multele retete de pe acest blog. Eu v-as sfatui s-o incercati pe asta, basically tre’ sa folositi paine alba. A, nu uitati sa-i trageti niste seminte de susan in cap atunci cand o puneti la copt.

Apoi puneti straturi de salami (exista nenumarate feluri, va sfatuiesc sa luati unul crud-uscat. neafumat), mortadella (gasiti chiar si bio, gata ambalata, in Cora), jambon (eu n-am pus din asta) si branza. In reteta originala intra provolone sau Ementaler, eu am pus Ementaler. Iar baza acestui sandvis este o salata de masline si muraturi: masline negre, verzi, Kalamata, curatate de samburi de tocate, castraveciori si morcovi murati, usturoi murat, ardei iute murat (asta e de la mine), ulei de masline extravirgin din belsug, oregano si busuioc uscat, sare, piper. Ar trebui sa le lasati macar cateva ore – daca nu o noapte – sa se imprieteneasca asa cum numai maslinele si muraturile stiu sa o faca.

Dupa ce ati terminat de umplut sandvisul urias, il acoperiti cu un servetel, ii puneti o greutate (cateva carti) si il lasati asa cateva ore inainte de a-l taia. Pentru ca realmente tre’ sa ai falcile dizlocate ca sa poti musca dintr-o muffuletta intreaga.

Cand voi veti fi terminat de citit aceste randuri, probabil ca si eu voi fi terminat un suc de rodie sau un borek cu cartofi sau o alta minunatie din minunatul street food al minunatului Istanbul. Despre care o sa va povestesc in curand!

Incercati asa ceva acasa!