• BLAT
  • 4 ouă
  • 200 de grame de zahăr
  • 50 de grame de iaurt
  • 100 de grame de ciocolată neagră topită la bain marie
  • 50 de grame de unt
  • 250 de grame de făină
  • un plic de praf de copt.
  • GANACHE
  • 200 de grame de ciocolată neagră
  • 2 linguri de zahăr
  • 30 de grame de unt
  • 150 de ml de smântână lichidă, dulce (35% grasime)

Se spune despre criminali că simt o atracție ciudată care-i face să revina la locul crimei. Cam asta mi se întâmplă mie cu ciocolata. Orice-aș face, tot la ea mă întorc. Nu e un anotimp propice pentru ciocolată. Nu-ți trebuie o ocazie specială, nici măcar un pretext. Ciocolata a fost inventată ca să te bucuri de ea oricând, oriunde.

Iar când ciocolată înseamnă un blat pufos, moale, și un ganache mătăsos, tot ce poți să-ți dorești e să dureze cât mai mult. Mai e ceva în prăjitura asa care nu e ciocolată, dar care s-a născut pentru a servi cauza ciocolatei: coajă confiată de portocală. Asta e una dintre cele mai inspirate combinații din gastronomie, vă spun drept!

 

CHOCOLAKE CAKE

Pentru blat aveti nevoie de 4 ouă, 200 de grame de zahăr și 50 de grame de iaurt, pe care le omogenizați cu mixerul. Adaugati 100 de grame de ciocolată neagră topită la bain marie, împreună cu 50 de grame de unt. Peste componentele lichide adăugați 250 de grame de făină și un plic de praf de copt. Puneți compoziția într-o tavă de tort cu pereții detașabili, tapetată cu hârtie de copt, pe care o introduceți în cuptorul bine încins, mai întâi 10 minute la foc mare, apoi încă vreo 40 la foc foarte mic.

Când blatul e gata, îl scoateți din tavă și-l lăsați să se răcească înainte de a-l tăia. Cu ganahe-ul e foarte de simplut. 200 de grame de ciocolată neagră, două linguri de zahăr, o lingură de unt și 150 de ml de smântână lichidă, dulce, se topesc împreună la bain marie, apoi se lasă să se răcească.

Coaja confiată de portocală e o poveste puțin mai complicată, însă dacă faceți o cantitate puțin mai mare, o puteți păstra în frigider timp de câteva luni. Aveți nevoie de coaja a două portocale și 100 de grame de zahar.

Coaja se ține 24 de ore în apă rece (trebuie schimbată de 3-4 ori). Se fierbe cinci minute în apă, ca să scăpați de gustul amar. Se face un sirop din zahăr și jumătate de ceașcă de apă, iar când s-a îngroșat se adaugă coaja de portocală și se fierbe la foc foarte mic 20-30 de minute. Se scoate pe hârtie de copt și se lasă la uscat o zi, într-un loc răcoros (eventul frigider). Se poate păstra 2-3 luni în frigider, într-un borcan etanș.

Acum nu vă rămâne decât să asamblați prăjitura, s-o puneți în frigider și să aveți puțintică răbdare (măcar vreo două ore) până o veți mânca, răcoroasă și plină de savoare!

CHOCOLAKE CAKE

Și nu uitaţi că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!