50-retete

Cele mai mari pasiuni ale mele în aceasta viata sunt mancarea si calatoriile. Bine, prima este chiar o necesitate, ar spune multi, dar pentru mine este mult mai mult de atat, mai ales ca, de obicei, depaseste stadiul de rosii cu branza.

Drept urmare, ori de cate ori calatoresc, unul dintre cele mai importante aspecte ale voiajului e sa descopar cat de mult pot din specificul culinar al tarii respective. De la street food şi mancarea de bodega, pana la restaurantele de top. Pana acum, au fost tari, locuri, oameni, carciumi si mancaruri care mi-au placut, care mi-au displacut sau pe care le-am iubit.

Si, din tot ce am testat, pot spune cu mana pe inima ca sufletul meu a ramas in Franta, tara in care am fost de cele mai multe ori, in care am incercat cele mai multe lucruri, de la mancarea gatita in case de francezi pana la stele Michelin.

Visurile mele, sper eu, realizabile, sunt sa am locul meu real cu povesti si mancare cu suflet, in care sa poata intra cat mai multa lume, si sa fac un voiaj prelungit in jurul lumii, sa cunosc pe indelete gastronomia din multe tari.

Pana atunci, insa, „capitulez” unui proiect lung, serios şi ambitios care – recunosc – ma sperie putin si pe care sper sa-l duc la bun sfarsit. „Ocolul Pamantului in 50 de retete“ incepe astazi, se va incheia pe 1 decembrie 2012 si presupune o calatorie virtuala prin toata lumea culinara, ale carei rezultate se vor vedea in bucataria mea din Berceni si pe acest blog.

Nu stiu prin cate tari voi „trece“ (desi am o lista, in continua schimbare), nu stiu cate episoade sau cate feluri de mancare voi dedica fiecarei tari din lista, nu stiu daca ma voi opri la feluri arhicunoscute sau cvasianonime, dar stiu ca, timp de un an, vreau sa va iau cu mine in aceasta calatorie. Sa testam impreuna mancaruri, traditie, istorii si istorie din gastronomia mondiala. Din ceea ce ne face fericiti pe multi dintre noi. Pe toti. Mancarea.