Sa faci paine mi se pare unul dintre cele impozante lucruri care au legatura cu mancarea, desi respectul si latura sacrala s-au diminuat in favoarea celei gastronomice, ca sa folosesc un eufemism pentru consumerism.

Ultima mea experienta, pe care cred ca o voi repeta o buna perioada de acum inainte, e painea cu ceapa. Acum multi ani exista in Dorobanti o brutarie germana, Einstein, de unde am mancat prima data paine cu ceapa. Mai aveau inca doua sortimente care mie-mi placeau foarte mult – bagheta cu masline si paine cu seminte, ceea ce la mijlocul anilor 90 era ceva destul de rar in Romania – insa painea lor cu ceapa a ramas intotdeauna preferata mea.

Asa ca m-am gandit sa incerc sa reconstitui reteta, dupa gustul intiparit in minte. 🙂 In primul rand am pregatit ceapa. Mai exact doua salote mici, taiate rondele. Inelele de ceapa se desfac, se “pudreaza” cu putina faina (ca sa prinda crusta) si se prajesc un minut sau doua in ulei foarte fierbinte, pana cand devin crocante si “caramelizate”. Apoi se lasa pe un servetel de hartie, care va absorbi  excesul de ulei.

Pentru aluatul propriu zis am folosit jumatate de kilogram de faina de panificatie 650, 100 de ml de lapte caldut, 100 de ml de apa, o lingura de iaurt tare, un plic de drojdie uscata (7 grame), o lingurita de sare, o lingurita de zahar. Toate ingredientele se amesteca pana obtineti un aluat omogen, pe care il  framantati 5 minute. Apoi adaugati cam o lingura de unt tare (adica nu lichid) si mai framantati pana cand aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de peretii vasului. La final adaugati si rondelele de ceapa, pe care le integrati in aluat.

Il lasati sa creasca o ora si jumatate sau chiar doua, il modelati intr-o paine rotunda, pe care o mai lasati sa creasca in tava inca 15 minute inainte de a o pune la cuptor. Painea va sta in cuptor la foc mare, mai intai, cam zece minute, apoi la foc mic, 25-30 de minute, pana se rumeneste uniform.

Si pentru ca painea are unt in ea, e o adevarata nebunie calda, unsa cu unt si „presarata” cu cateva frunze de busuioc proaspat.