Painile mele au o ciclicitate. Nu ma plictisesc de ele, insa dupa un anumit timp trebuie sa incerc altceva, pentru ca dupa o vreme sa revin la o iubire mai veche, mai mult sau mai putin framantata. La propriu :).

De vreo trei saptamani sunt in faza de paine cu seminte, dupa cum ati vazut in teaser-ul de pe Facebook. Pentru o paine mare, rotunda, sau doua paine mai mici, lunguiete, ceva intre franzela si o bagheta mai sanatoasa, aveti nevoie de 350 de grame de faina de brutarie (550 sau 650), 250 de grame de faina de secara, 20 de grame de drojdie proaspata, 100 de ml de lapte, 50 de ml de lapte batut sau iaurt (are rolul de a dezvolta niste culturi care fac painea sa reziste mai mult timp fara sa se strice, unele femei de la tara folosesc zer), 50 de ml de ulei de masline, o lingurita si jumatate de sare de mare grunjoasa, o lingurita de zahar, seminte (eu am folosit seminte de in, dovleac si de floarea soarelui, cam o lingura din fiecare). Toate semintele astea se gasesc la Plafar, iar in magazine precum Mega Image, Carrefour sau Cora gasiti mac si susan.

Mai intai faceti o maia din 2 linguri de faina de brutarie, o lingurita de zahar si jumatate din drojdie dizolvata in jumatate din cantitatea de lapte. Rezulta un aluat moale, pe care il lasati sa creasca vreo 20 de minute. Adaugati apoi restul ingredientelor (bineinteles dizolvati restul de drojdie in lapte si cerneti faina) si framantati pana obtineti un aluta omogen. Daca vi se pare prea moale, mai adaugati faina, daca nu e incorporata toata faina, adaugati putina apa.

Lasati aluatul la dospit cam doua ore, apoi modelati painea, o puneti intr-o tava cu tapetata cu hartie de copt, o ungeti cu putin albus de ou si presarati cateva seminte (eu am pus mac, susan, floarea soarelui si dovleac). Inainte de a o baga in cuptorul bine incalzit o mai lasati sa creasca in tava 20-30 de minute.

O lasati in cuptor 10 minute la foc mare, apoi inca vreo 20-30 la foc mic (depinde de marimea painii). Cand are o crusta rumena, maronie si e usoara atunci cand o luati in mana (stiu, frige :D), inseamna ca e gata.

Este o paine consistenta, foarte buna pentru sandvisuri.

Incercati asa ceva acasa!