Am decis: foarte rar voi mai cumpara paine. Pentru ca foarte rar gasesti paine buna si fara nu stiu cati emulgatori, E-uri, intesificatori de aroma & stuff. Si chiar cand gasesti, nu e 100 % naturala. Asa ca am trecut la executat paine 😀 Si cred ca in curand imi voi lua si o masina de facut paine.

Painea pe care am facut-o a fost ceva intre manual si mecanizat, intre old style si modern times 🙂 Am facut paine din faina neagra si faina de tarate.

Cantitatile pe care le-am folosit sunt pentru o paine, coapta intr-o tava de chec.

400 gr faina neagra (de grau)

150 gr faina de tarate

100 de ml de lapte

25 de gr de drojdie (1 cubulet)

50 de ml de apa calduta

3-4 linguri de ulei de masline

2 lingurite de sare de mare (sare de mare pe care o folosesc eu, de la Reflets de France, e mai putin sarata decat cea obisnuita, din cauza asta pun mai multa :D)

1 lingurita de zahar.

2 linguri de ovaz macinat mare in blender (data viitoare incerc cu tarazte, apoi cu niste malai)

Drojdia se dizolva in laptele caldut si se toarna peste ingredientele uscate. Se pun uleiul de masline si apa si incepe marea framantare. 🙂

Radu Anton Roman (RIP) spunea odata ca unul dintre cele mai erotice lucruri pe care le-a vazut in viata lui a fost o femeie, o tzaranca, desculta, cu manecile suflecate, care framanta painea afara, in curte, intr-o covata (albie, copaie – n.r. 😀 ). Si ca sa nu-l innebunesc prea tare pe my dear husband (si-asa innebunise de foame in seara aia 😀  ), am lasat framantatul manual, am bagat in mixer paletele pentru aluat si am mai “framantat” asa cam cinci minute.

Am lasat aluatul la crescut cam o ora si un pic, dar inainte l-am crestat deasupra in forma de cruce (pe-asta o stia Sori de la bunica lui).

Dupa ce aluatul a crescut, l-am mai framantat un pic, apoi i-am dat o forma pentru tava de chec, in care l-am si pus. Tava a fost simpla, neunsa, netapetata, iar painea nu s-a lipit deloc. Dupa ce am pus aluatul in tava, l-am lasat din nou sa creasca, aproximativ 30 de minute.

Abia apoi am bagat painea la cuptor, la foc mare, cam 10 minute, apoi la foc mic, 45-50 de minute, ca sa se patrunda bine.

Dupa ce am scos painea din cuptor, am stropit-o, asa, fierbinte, cu putina apa, pe crusta de deasupra, apoi am invelit-o intr-un prosop si am lasat-o sa se raceasca (pe/asta o stiu de la bunica mea).

Se tine intr-un prosop/stergar de panza/bumbac, pus, la randul lui, intr-o punga de plastic.

Are gust de paine, consistenta de paine (si nu de burete expandat, ca majoritatea painilor din comert), miros de paine exact ca odinioara, cand bunica fiecaruia dintre noi facea paine in casa!