painici-susPrima dată am auzit de pâinea cu usturoi prin anii ’90, într-un film american. Şi nu, nu era pâinea prăjită, frecată cu usturoi şi unsă cu untură pe care ne-o făcea bunica şi de care ştia întreaga Românie abia scăpată din comunism.

Pâinea asta cu usturoi era cu totul altceva, era fancy schmancy rău. Iar şi mai ciudat era că o mâncau cu spaghetti and meatballs. Adică spaghete cu chiftele. Cina din filmul ăla mi-a dat peste cap câteva valori bine înfipte acolo: pâinea cu usturoi nu era deloc ceea ce ştiam eu, chiftelele se mâncau cu paste, iar pastele cu pâine!!!

Prin anii 2000, am mâncat pentru prima dată pâine cu usturoi, în Austria. Avea un miez moale şi pufos, îmbibat cu un sos minunat din ulei de măsline aromat cu usturoi… Un gust care mi-a rămas multă vreme în minte. Pentru că odată ce mănânci din painea aia, nu te-ai mai opri şi n-o spun doar eu. Eu am mâncat-o în loc de cină vreo trei zile la rând.

Şi după ce cineva mi-a chinuit şi răscolit amintirile recent, povestindu-mi despre nişte pâinici micuţe asemănătoare (deşi cea pe care am mâncat-o eu în Austria era mare, sub formă de baghetă), am zis că e mai ieftin să improvizez decât să iau avionul până la Salzburg.

În cel mai rău caz, puteam rămâne cu pofta. În cel mai bun, cu chiflele. Aşa că am făcut un aluat exact ca aici şi am descoperit că aluatul ăsta, la rândul lui o improvizaţie (dar vai, ce comoară 🙂 ), e tare bun la casa omului.

So, am făcut aluatul, iar după ce a crescut, am rupt din el bucăţi mici pe care le-am aplatizat în mici discuri, cu palmele umezite în apă .
painici1
În mijlocul fiecărui disc am pus cremă de unt cu usturoi pisat fin, sare şi busuioc verde tocat (vă sfătuiesc să ţineţi untul la frigider înainte). Am format biluţe-chifluţe, pe care l-am pus într-o tavă, pe hârtie de copt. Înainte de a le pune în cuptor, le-am mai lăsat să crească puţin în tavă, cam 15 minute.

Pâinicile stau la cuptor cam 20-25 de minute, la foc mediu (160 de grade), până devin aurii (trebuie rumenite foarte uşor, pentru că sunt mici şi există riscul să se usuce). Când le scoateţi din cuptor, le ungeţi cu o pensulă cu ulei de măsline extravirgin de bună calitate, în care aţi mai pus puţin usturoi bine pisat. In cele din poze eu am pus si busuioc proaspat.

painici-jos
Pot fi un antreu foarte bun, dacă vă limitaţi la 3-4, sau o cină consistentă cu sentimente de vinovăţie dacă vă “limitaţi” la toată tava.

Aceasta postare a fost publicata pe Eva.ro in data de 1 noiembrie 2011.