• 2 oua
  • o lingura de zahar
  • un praf de sare
  • 150-200 de gr de faina
  • 50 de grame de unt topit
  • 150 de ml de lapte
  • 50 gr iaurt grecesc
  • o jumatate de pachet de praf de copt
  • piure din 300 de grame de urzici oparite in apa cu sare
  • 100 de grame de smantana fermentata (25%)

Pentru ca azi e ziua clatitelor 🙂

Unul dintre coșmarurile culinare ale copilăriei mele au fost urzicile. Primăvară de primăvară ai mei mă obligau să beau apa în care fierbeau urzicile (dezgustătoare pentru un copil), pe principiul  „are fier, mamă!“ și să mănânc ceea ce lor li se părea un deliciu: mâncarea de urzici cu mămăligă și ou ochi. Ani în șir am îndurat și nu credeam c-o să mai pot măcar vedea vreodată această plantă fără să am sechele. După cum începe postarea nu v-ați aștepta la un final fericit, nu-i așa? :))

Ei bine, nu știu cum și când anume s-a întâmplat (cred că le-am mai dat și mi-am mai dat o șansă), dar de câțiva ani sunt dependentă de urzici. Nu doar primăvara, îmi plac atât de mult încât le congelez și mă mai delectez cu ele încă vreo câteva luni, după ce li se duce sezonul.

Așadar, urzici să fie în perioada asta, că idei am eu destule. Despre mâncarea clasică de urzici, cremoasă și fină, v-am povestit anul trecut. Acum am tot felul de alte idei: chiftele cu cartofi, spanac și urzici, plăcintă cu urzici, clătite umplute cu piure de urzici și cașcaval, sau pancakes cu urzici. Pentru pancakes puteți folosi una dintre rețetele pe care vi le-am spus de-a lungul timpul: pancakes simple sau pancakes cu urdă. Odată ce v-ați hotărât, adăugați în compoziție urzici fierte câteva minute în apă cu sare (maximum 5 minute, ca să-și păstreze verdele acela minunat), răcite și tocate grosier.

Nu vă rămâne decât să prăjiți mici pancakes, iar pe măsură ce le scoateți, între ele puneți câte o felie subțire de unt. Pentru un preparat și mai savuros, atunci când le mâncați puneți peste o lingură de smântână fermentată.

Incercati asa ceva acasa!