Daca n-as fi trait in Romania si n-as fi muncit pentru mogul, cred ca m-as fi facut una nona zgomotoasa care urla si-i altoieste pe aia mici, dar care face o mancare de se ling pe degete toti membrii clanului atunci cand se strang la masa 😀

Well, pentru ca nu am avut sansa sa ma marit cu-n mafiot, nu-mi ramane decat sa gatesc paste ca o mo(g)lie iubitoare ce sunt, pentru Don Dinu, in Romania. Iar paste inseamna paste, de la facutul aluatului, pana la masacrul din mojar:D

Oricine a incercat paste proaspete, cumparate sau, si mai bine, home made, stie ca e o diferenta de la cer la pamant intre pastele proaspete si cele din cutie. Iar atunci cand le faci tu, le fierbi si le mananci intr-o ora, iti dai seama ca mai bine de-atat nu se poate 🙂

Pentru doua persoane am facut un aluat dintr-un ou, jumatate de ceasca de apa foarte rece, o lingura de gris (absoarbe bine apa si da un pic de textura) si faina cat sa iasa un aluat elastic. Dupa o jumatate de ora la frigider l-am intins cu un facalet, l-am taiat in fasii lungi de 15-20 de centimetri si late de 2-3 centimetri (adica pappardelle, adica un fel de fettuccine – panglici – mai late) si le-am lasat sa se si “zvante” un pic, vreo 15-20 de minute.

Asa cum m-a invatat un italian, nu le-am fiert in apa chioara cu sare, ci intr-o apa in care am clocotit cateva legume: o ceapa, un morcov, un pastarnac. In 5-6 minute pastele s-au fiert, le-am scurs, dar nu de tot (tot italianul m-a invatat sa las in oala cateva linguri din apa in care au fiert) si am adaugat pesto-ul trudit de mine in mojar. Adica o mana de seminte de cedru siberian (n-am gasit seminte de pin :D), 2-3 catei de usturoi nou, sare de mare grunjoasa, multe frunze de busuioc si, de la mine putere, 2-3 frunze de menta. Menta aproape ca nu se simte, da doar un aer usor fresh amestecului, scuzati-mi sacrilegiul :).

Ingredinetele se zdrobesc bine, apoi se adauga ulei de masline. La final se adauga si parmezanul ras, cu cat e mai maturat si mai tare, cu-atat mai bine.

Pastele se amesteca cu pesto, se stropesc cu putin ulei de masline extravirgin si in timp ce mananci, si te-nfierbanti, si inchizi ochii, si-aproape gemi, te-ntrebi ce poate fi mai bun pe lumea asta. 🙂

Incercati asa ceva acasa!