• 4 ouă mari
  • 300 de grame de zahăr
  • 500 de grame de brânză dulce, grasa de vaci
  • 100 de ml de smântână lichidă, dulce (20-30 % grasime)
  • 150 de grame de unt (82% grasime)
  • 4 linguri mari de griş
  • 2 linguri mari de făină
  • un plic de praf de copt,
  • un praf de sare
  • semințe de vanilie
  • 150 de grame de stafide sau merisoare
  • esenta de rom

Aş putea să-i spun prăjitură cu brânză, dar ar fi un termen mult prea generic. Aş putea să-i spun budincă, dar iarăşi n-ar exprima foarte multe. Pot doar să vă spun că e ceva ce aş lua cu mine pe o insulă pustie. Iar dacă aş ajunge pe un tărâm cu canibali, i-aş converti la vegetarianism cu prăjitura asta.
Pentru că mă săturasem de cheesecakeuri – care au şi ele rostul lor pe lumea asta, recunosc – şi pentru că nu voiam nici alte plăcinte sau dulciuri obişnuite cu brânză şi stafide, am pus de-un brainstorming cu mama. Aşa şi-a amintit ea că, prin mezozoicul televiziunii libere din România, a descoperit reţeta asta de pască fără aluat (susținea ea) la nu ştiu ce post şi ne-a făcut-o multă vreme. Eu aveam o vagă amintire – probabil că pe vremea aia eram prea procupată să învăţ să fumez. Apoi am fost prea preocupată să ma las.Dar după ce mi-a spus mama principiile de bază, am zis că am putea avea o seară specială.
Aveti nevoie de 4 ouă, la care separaţi albuşurile de gălbenuşuri. Amestecaţi cu mixerul, gălbenuşurile cu 250-300 de grame de zahăr, 500 de grame de brânză dulce de vaci, grasa, 100 de ml de smântână lichidă, dulce şi 150 de grame de unt moale. Adăugaţi apoi 4 linguri mari de griş şi 2 linguri mari de făină. Aici v-aş sfătui să vă ascultaţi instinctul şi să mai adăugaţi o lingură de griş, în funcţie de cum vi se pare compoziţia. Trebuie să curgă, dar să nu fie totuşi foarte moale.

Puneţi apoi un plic de praf de copt, albuşurile bătute spumă, un praf de sare, semințe de vanilie și stafide bine hidratate în rom (le lăsaţi măcar o oră în lichid). Eu am pus stafide aurii și stafide negre, luate din Spice Bazar, de la Istanbul. Dar cred ca voi face si o varianta in care voi pune o mana buna de merisoare uscate.


Amestecaţi cu o spatulă, de jos în sus, cât să încorporaţi uşor şi aceste ingrediente şi puneţi compoziţia într-o formă de tort cu pereţi detaşabili, tapetată cu hârtie de copt. O lăsaţi în cuptorul bine încălzit in prealabil, la foc mare (220 de grade), timp de 5-10 minute, apoi 50-60 de minute la foc mic (160 de grade).

Ce se aude apoi e sound of silence :).
Incercati asa ceva acasa!