Am revenit in Romania de o zi si jumatate si, in mod paradoxal, inca nu-s nervoasa, stresata, țâfnoasa etc. Bine, inca n-am inceput serviciul :D. Parisul a fost mai mult decat o vacanta si, contrar parerilor unui nene care spune ca ce incepe bine se termina prost, pentru noi a inceput bine si s-a sfarsit la fel de bine. Cu niste varfuri pe parcurs :D.

Si cum ar putea sa mearga ceva prost, cand la ei pana si champignoanele cresc in parcuri (jardin de luxembourg, sa fiu mai precisa) :

Voi incepe povestea avenuturii pariziene chiar cu sfarsitul ei, iar ca bonus veti avea o reteta de bun-venit acasa: salata de pui cu hrean si smantana, cu garnitura de cartofi prajiti si ardei copti.

Va voi povesti despre “macaroane” (macarons), piețe, antricoate, confit du canard, salata cu branza de capra (chevre chaud), minunatele lor prajituri mille feuille, vredeturi si anghinare, mierea de lamai sau portocal sau mustaruri. Pana atunci insa, o sa va spun despre ultima zi in Paris, care a fost folosita in mod eficient: un mic dejun in champ de Mars. Asta mai ales pentru ca am stat in Boulevard de Grenelle, la 10 minute de mers pe jos de Tour Eiffel. Paranteza: am inchiriat un studio in Grenelle, noua ne place mult mai mult ca la hotel (era aproape cat un apartament, avea dormitor si mini living, nu era unul dintre acele studiouri de 9 metri patrati cu toaleta pe hol :)). Si ne place mult zona.

So, picnic in Champ de Mars: jambon, pate țărănesc, pate de ficat de rata cu Porto, niste branza mimolette, ridichi si, bineinteles, bagheta. Mimolette e o branza care arata ca un cantalup, pentru ca e rotunda si portocalie (de la un colorant), e facuta din lapte de vaca si exista in varianta moale/tanara (jeunne) si maturata/tare (vieille). E eminunata, e ca un fel de cascaval (ca textura), dar cu o aroma mai intensa si e o branza creata la cererea lui Ludovic al XIV-lea :).

In Champ de Mars, parcul care se intinde intre Tour Eiffel si Scoala Militara, ai sa vezi tot timpul oameni care stau pe iarba si admira turnul, care fac picnicuri sau care se strang seara seara sa bea un vin si sa admire jocul de lumini de pe turn (desi consumul de alcool e interzis in parc :D). Ceea ce va dorim si dumneavoastra :).

toate bunurile din aceasta poza sunt naturale 100% :)toate bunurile din aceasta poza sunt naturale 100% 🙂

Bon, acum o sa va mai zic doua vorbe despre o alta descoperire in afara de mimolette: carnatul boudin.

Care e un fel de lebar/sangerete, cele mai des intalnite variante fiind cele cu ceapa sau cu mere. E super gustos intins pe bagheta, e o mancare paysaneasca ieftina, lucru pe care-l spune si pretul cam 12-13 euro kilogramul, comparativ cu 20-25-30 de euro alte mezeluri si jamboane :). O alta chestie care-mi place la nebunie si pe care o beau mereu in Franta e sucul Danao, un suc de fructe cu lapte, care exista in diverse combinatii: mango si fructul pasiunii (my favourite), piersici si caise, banane si capsune.

Intoarcerea acasa a presupus sesiune de bucatareala. Nu ca la Paris m-as fi abtinut, mai ales cand am gasit in piata niste minunate scoici saint jacques, si antricoate de miel si roti de vita. 😀

Insa ieri am executat repede niste ardei copti si niste cartofi prajiti. Salata de pui cu hrean si smantana e simpla, satioasa si buna. Fierbeti un piept dezosat de pui, cu 2-3 cepe si sare. Il fierbeti bine-bine, astfel incat sa se desfaca aproape instantaneu in fâșii atunci cand il luati mana. Faceti un piure in brender din ceapa fiarta alaturi de pui si cateva linguri de supa. Apoi faceti un sos din 300 de grame de smantana, o radacina marisoara de hrean, pe care o dati pe razatoarea mica, trebuie sa va iasa cam 2 linguri bune de hrean (ah, da, am uitat, tot am plans cand m-am intors in Romania 🙂 ), 2-3 linguri de ulei de masline, cozi de ceapa verde tocate (eu am gasit ieri in piata), sare de mare si piper. In acest sos puneti si piureul de ceapa, si fâșiile de pui si aveti o salata picanta si gustoasa.

Eu voi reveni in curand cu alte povești din Paris.

Bon apetit!