piure-sus1Astăzi este ziua în care americanii  – chiar şi cei din familii disfuncţionale (nu că familia disfuncţională ar fi ceva rău, măcar ai certitudinea că viaţa ta nu e plictisitoare)– se adună la cina de Ziua Recunoştinţei. Şi se îmbuibă cam tot aşa cum fac şi românii de Crăciun sau Paşte.

Aşa că bagă nişte umplutură gata preparată în curcanul îngheţat până-n hormoni, bagă în cuptor şi plăcinta semipreparată îngheţată, toarnă o cutie de sos de merişoare şi mai adaugă în combinaţie alte chestii deja tradiţionale din Wal-Mmart 😀

Of course, the mash potatoes nu lipsesc. Piure, i-aş spune io pe „româneşte“. Piureul ăla pe care îl fac francezii de vreo câteva secole şi pe care-l mananca toti romanii.

Piureul a fost mâncarea copilăriei mele, iar dacă azi toţi puştii planetei se dau cu curu’ de pamant pentru cartofii prajiti de la Mac (facuti din pasta aia dezgustatoare), eu as fi renuntat oricand la cartofii prajiti sau la orice altceva pentru piure. Frate-miu, în schimb, prefigura generatia copiilor dependenti de cartofi prajiti.

Am ramas pana astazi fidela piureului, comfort food-ul vietii mele. Daca in copilarie si multi ani dupa aceea am mancat varianta clasică – cartofi, unt, lapte – de ceva vreme am inceput sa experimentez. Si am ajuns la varianta ideala, cred eu, cu unt, usturoi copt si smantana lichida, grasa. Bine, mai sunt si alte variante care-mi plac si pe care le fac ocazional – cu feta, cu crema de branza, cu smantana fermentata sau cu ceapa caramelizata – dar asta ramane preferata mea.

Usturoiul copt de face extrem de usor si il puteti folosi la diverse alte chestii. Luati o capatana de usturoi intreaga (sau doua), presarati putina sare de mare grunjoasa si putin ulei de masline, o impachetati in folie de aluminiu si o lasati ca cuptor pana se inmoaie (cred ca 20 -30 de minute). Nu trebuie apoi decat sa strangeti usor coaja si cateii vor iesi foarte usor din invelisul lor.

usturoi-copt1

In principiu, ar trebui sa-mi fie rusine sa consider piureul o reteta :). Asa ca nu va voi spune o reteta, ci o varianta.

In primul rand aveti nevoie de un kilogram de cartofi albi, fainosi, speciali pentru piure. Va sfatuiesc sa-i curatati. Fierti fara coaja, devin aerati si pufosi, fierti in coaja sunt mai degraba lipiciosi.

Puneti si putina sare de mare la fiert, iar cand cartofii sunt gata scurgeti apa, adaugati jumatate de pachet de unt si 150 de ml de smantana lichida grasa, dulce (35% grasime). Puneţi şi usturoiul copt si pasati totul. Apoi amestecati compozitia cu un tel de mamaliga si va deveni astfel mai pufoasă. Daca e nevoie, mai puneti sare.

piure-jos-12

Si, drept va spun, piureul asta e Maximia mea. Cu muraturi cu tot.

piure-jos-22

Incercati asa ceva acasa!