Cred ca nu e ardelean care sa nu fi avut o bunica specialista in pogăci. Nu e casă de om zdravan la minte in zona aia in care sa nu se pregateasca asa ceva. In mod paradoxal, desi raspandite si rpin Bulgaria, si prin Rurcia, pogăcelele sunt mai putin cunoscute in Regat. Si asta pentru ca-s din imperiu, caci, desi impamantenite in mai toata zona balcanica, pogăcelele sunt originare din Ungaria, unde ajungem din nou azi, în episodul 37 din Ocolul Pamantului in 50 de retete.

Ce sunt pogăcile? Un fel de scones sarati, ar spune englezii. Un soi de biscuiti sarati si gustusosi, perfecti cu o bere sau un pahar de must. Pogăcile (sau pogăcelele) sunt treabă sănătoasă, cu untura, jumari si smantana.

Aveti nevoie de 100 de grame de jumari reci, pe care le tocati la masina de tocat carne. Daca veti face treaba asta cu un blender, veti obtine un fel de pasta moale si nu vreti asa ceva, ci vreti ca jumarile alea tocate sa aiba totusi o oarecare consistenta. Intr-un vas puneti 2-3 oua, 100 de grame de untura (eu am pus untura de rata, gasiti in Cora), 150-200 de grame de smantana lichida (35 % grasime, La Dorna) si amestecati pana se omogenizeaza.

Adaugati si jumarile tocate, o jumatate de lingurita de sare, un cub de drojdie dizolvat in putin lapte cald si apoi puneti si faina (in jur de 500 de grame). Trebuie sa obtineti un aluat tare si usor elastic, pe care il intindeti cu facaletul intr-o foaie de 1 centimetru grosime.Taiati din aluat cu o forma (rotunda, pentru autenticitate sau cum vreti voi, pentru originalitate :)) si puneti pogacelele intr-o tava cu hartie de copt. Le ungeti cu ou si le mai lasati acolo 15-20 de minute inainte de a le pune in cuptorul incalzit bine. le lasati 10-25 minute la foc mediu (180 de grade), apoi inca 10 minute la foc mic (150-160 de grade).

Intr-o varianta imbunatatita, ati putea pune in compozitie (si chiar si deasupra) cascaval ras.

[singlepic id=593 w=620 h=440 float=center]

Aici m-am jucat si eu cu Photoshopul 🙂
Incercati asa ceva acasa!