• un pui mediu (1,5 kilograme - 2 kg),
  • sare grunjoasă marină (2-3 linguri)
  • 3 linguri de oțet
  • o lingură de sos de soia
  • o linguriță de oregano uscat
  • o linguriță de boia iute
  • o linguriță de chimen măcinat
  • o linguriță de coriandru măcinat
  • o jumătate de linguriță de piper negru măcinat
  • o linguriță de zahăr brun
  • 6-7 căței de usturoi zdrobiți.

Cine poate rezista unui pui bine rumenit, suculent, bine condimentat și plin de arome? Puțini, iar aceia sunt ori eori, ori… asceți :). Iar dacă nu putem, tot ce se poate face e să trecem la treabă și să pregătim un pollo a la brasa, adică un pui peruan.

Pollo a la brasa în traducere mot a mot înseamnă pui pe cărbuni, deși puțini mai folosesc metoda originală de preparare. Din ce în ce mai des acest preparat este făcut în cuptor și, cum nu prea pot face foc în balconul meu din Berceni, de cuptor m-am folosit și eu. Un pui pe cărbuni, nimic special, veți spune. Dar nu în asta constă ingeniozitatea acestui preparat inventat în Peru, la Lima, dar nu de un localnic, ci de un elvețian.

Tehnica specială pentru acest pui este că se marinează timp de 12-14 ore într-o soluție salină. Așadar, luați un pui mediu (1,5 kilograme), îl curățați și îl spălațiu bine, apoi îl introduceți într-un vas cu soluție salină (o lingură mare de sare grunjoasă marină la un litru de apă). Puiul trebuie să fie acoperit de soluție. Îl lăsați apoi la frigider peste noapte. Acest procedeu va frăgezi carnea și va face ca pielea să se transforme într-o crustă crocantă în timpul preparării.

Dimineața scurgeți puiul și îl „înveliți“ într-o marinadă făcută din: 3 linguri de oțet, o lingură de sos de soia, o linguriță de oregano uscat, o linguriță de boia iute, o linguriță de chimen măcinat, o linguriță de coriandru măcinat, o jumătate de linguriță de piper negru măcinat, o linguriță de zahăr brun, 6-7 căței de usturoi zdrobiți.

Lăsați apoi puiul încă două ore, apoi îl puneți la cuptor, la foc mediu (170 de grade), timp de două ore. Îl întoarceți o dată sau de două ori. Evident, dacă îl tăiați în jumătate sau dacă îl porționați îl puteți prepara la jar. Dar nu pe balcon :). E foarte bun cu o salată din legume sau cu un sos răcoritor de iaurt, care să mai domolească puțin puterea condimentelor.