Ati fi crezut ca ma potolesc? S-a gandit cineva c-o sa ma-nmoaie caldura ca pe inghetzata? Nu, nu! Zilele astea am alergat mai ceva ca la Olimpiada, iar maine ma pregatesc de un reportaj intr-o sectie de votare. Adevarata Romanie a lui Caragaiale, a lui Farfuridi si-a lui Branzovenescu. Pana maine, insa, Farfuridi va duce putin in Canada, in episodul 33 din Ocolul Pamantului in 50 de retete, pentru ceea ce canadienii proudly present drept felul lor national: poutine.

Proudly present, e un fel de-a spune, caci felul asta e originar din zona franceza a Canadei, mai exact din provincia Quebec. Fel, iar e un fel de-a spune, caci cartofii prajiti cu branza si cu sos sunt mai degraba o combinatie, nu o mare creatie. De altfel, poutine-ul are o varsta destul de mica in comparatie cu alte mancaruri de prin lume. A aparut prin anii ’50, iar astazi unii il considera fast food. De fapt, unele lanturi de fast food chiar l-au preluat in meniurile din restaurantele lor din Canada.
Insa eu cred ca, facut asa cum trebuie (adica din cartofi adevarati si branza reala, nu din pasta si prafuri), nu are nicio legatura cu fast-foodul, desi nu-i tocmai cea mai light mancare din lume.
In Canada, in iernile cu minus 40 de grade, e de inteles sa mananci asa ceva. In Romania, la plus 40, n-am nicio justificare :). In afara de faptul ca e buuuuuuuun.

Poutine are ca baza cartofi prajiti, peste care se pun bucatele de branza si un sos brun special. In ultimii ani au aparut tot felul de variante, care includ de la carnaciori la caviar. Eu am vrut un poutine simplu, daca pot spune asa.

Cea mai complicata parte in toata povestea e sosul. Aveti nevoie de doua cepe medii, pe care le tocati, nu foarte marunt, si le caliti in ulei de masline. Puneti si 2-3 catei de usturoi. Cand s-au rumenit usor, adaugati jumatate de litru de supa de vita concentrata, o lingurita de piper boabe (negru sau verde), cateva linguri de ketchup, ardei iute rosu sau boia (daca va place picant), o lingurita de zahar, sare, o lingurita de sos Worcester. Lasati totul sa fiarba la foc foarte mic pana scade si se ingroasa, amestecand din cand in cand. Daca sosul nu e indeajuns de gros, il puteti „ajuta“ cu putin amidon. Cand e gata, il strecurati, avem nevoie de un sos fin, fara bucati de legume prin el.
[singlepic id=562 w=620 h=440 float=center]
Cartofii prajiti fierbinti, abia scosi din ulei, se sareaza, peste ei se pun bucatele de branza (mozzarella am folosit eu, dar puteti folosi orice branza, de obicei una care se inmoaie si se intinde la caldura), iar peste toate astea turnati sosul cald. Si, da poate e fast food, pana la urma. Pentru ca dispare imediat din farfurie.
[singlepic id=563 w=620 h=440 float=center]
Incercati asa ceva acasa!