Cred ca nu e om in tara asta care sa nu fi mancat in copilarie prajitura cu visine.

Cred ca ar trebui sa intre in patrimoniul national, sa devina un fel de Creanga al deserturilor romanesti. Creanga pentru ca-i mai de la tzara, asa Prajitura asta era dulcele sezonului in copilaria mea, desi uneori ajungeam s-o urasc, pentru ca ajungeam la suprasaturatie. Insa iubeam visinul din fata casei, loc numai bun de cocotat, ca si prunul din gradina, de altfel 😀

Dupa o “cura” de cativa ani fara prajitura cu visine, mi-am amintit din nou de ea cand faceam dulceata de visine cu care va tot amenint (Gabi, nu te-am uitat). Asa ca am facut o tava care s-a mancat la fel de repede pe cat s-a preparat. Nu am nicio poza cu tarta aia (impropriu spus tarta), insa nu cred ca va voi dezamagi daca va ofer o varianta un pic mai “bronzata”, cu caise :).

Nu e nicio filosofie in tot pandispanul asta, desi denumirea originala, Pain d’Espagne (paine de sau din Spania), ar putea sugera asta.

Secretul e sa bati foarte bine ouale, atat albusurile, cat si galbenusurile, ca sa fie prajitura cat mai aerata si pufoasa. Ideea de baza a pandispanului e ca folosesti un numar egal de oua, linguri de zahar, linguri de faina, linguri de ulei (sau de unt topit), de cele mai multe ori 6.

Glbenusurile, zaharul, un praf de sare, un plic de zahar vanilat si pentru mai multa aroma coaja rasa de lamaie sau portocala se amesteca bine cu mixerul (7-8 minute) pana își tripleaza volumul si devin o crema aerata si pufoasa.

Cu albusurile se procedeaza la fel, cu mentiunea ca veti pune o singura lingura de zahar la toate cele 6 albusuri. Cele doua spume se amesteca, se adauga cele 6 linguri de faina (000) cernuta, un plic de praf de copt, 6 linguri de ulei de floarea soarelui si asta e toata filosofia Pain d’Espagne-ului. Se coace cam cinci minute, in cuptorul bine incins, atat cat sa prinda o pojghita, care va permite fructelor sa se “scufunde” pe jumatate in aluat, dar nu le va lasa sa se duca la fund. Se intelege ca fructele (visine, caise, piersici, zmeura etc) se pun dupa 5 minute, da? 🙂

Dupa ce s-a rumenit pana la un golden brown apetisant, o scoateti din cuptor si nu ramane decat sa o pudrati (cu zahar), asa cum ii sta bine unei bunatati fierbinti 😀

Si, bineinteles, s-o devorati. 😛

Incercati asa ceva acasa!