Am facut saptamana trecuta pentru prima data prajitura asta, care m-a cucerit cu amestecul de texturi si arome, pornind de la un strat “nisipos/sfaramicios”(aluatul), trecand printr-o crema fina, catifelata si acrisoara,ca sa ajungi in final la bezeaua dulce, crocanta si usor caramelizata. Pana acum, e una dintre cele mai bune combinatii dulce-acru pe care le-am incercat.

Pentru blat am folosit una dintre cele mai celebre retete de aluat de tarte, pate sucrée (aluat dulce), reteta luata din Enciclopedia culinara (Grand Livre de Cuisine) a lui Alain Ducasse.

150 de grame de unt si 120 de grame de zahar se amesteca pana obtineti o textura nisipoasa, dupa care incorporati un ou si o lingurita de esenta de vanilie. In aceasta masa omogena adaugati apoi 300 de grame de faina si un praf de sare. Aluatul se lasa la frigider macar o ora inainte de folosire. V-as sfatui sa respectati cantitatile, lucru pe care l-am facut si eu, chiar daca de obicei nu tin cont de retzetare si ma “joc” ingredientele. Dar cu aluaturile frantuzesti nu prea e de gluma Intindeti aluatul intr-o forma de tarta, intepati-l usor cu o furculita si bagati-l la cuptorul bine incins 10 minute.

Pentru crema de lamaie aveti nevoie de o ceasca de apa (200 de ml), o lingura de faina, o lingura de amidon, 250 de grame de zahar, zeama de la o lamaie si jumatate, coaja de la o lamaie. Amestecati mai intai faina, amidonul si zaharul, apoi turnati incet apa si amestecati cu un tel. Lasati amestecul pe foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu. Apoi stingeti aragazul si adaugati zeama si coaja de lamaie. Luati cateva linguri din acest amestec si lasati-le sa se raceasca un pic, dupa care puneti patru galbenusuri, omogenizati-le rapid, apoi turnati peste restul de crema. Adaugati si 70 de grame de unt si asta e crema.

Intre timp sper ca voi ati scos aluatul din cuptor, nu e necesar sa fie facut in totalitate, pentru ca se va mai rumeni in etapa a doua. So, turnati crema de lamaie peste aluatul din tava, iar deasupra adaugati bezeaua facuta dupa reteta asta din cele 4 albusuri care v-au ramas. O puteti intinde cu o spatula si puteti incerca sa-i dati o forma oarecum futurista, cum am facut eu. Sau puteti pune bezeaua cu ajutorul unui spritz si atunci o arate ca un tort frumos ornat.

Dupa atata munca rasplata ar putea fi tigara de dupa :), timp in care your lemon meringue pie se rumeneste frumos in cuptor, la foc foarte mic.

De fapt, ar merge cam 3-4 tigari de dupa 😀 Ideea e sa lasati tarta in cuptor 30 de minute, apoi inca vreo 20 dupa ce stingeti focul. Dupa ce se raceste complet o bagati in frigider, unde o mai lasati cateva ore (chiar sub lanț, daca trebuie :D), apoi mai fumati si pentru mine o jumatate de pachet de tigari.

Abia dupa aceea “rupeti lantul” si va taiati cu cutitul cel mai mare o felie sanatoasa de prajitura cu crema de lamaie si bezea. 🙂

Bon apetit!