“Daca as pleca pe o insula pustie as lua cu mine un singur lucru. Si n-ar fi ciocolata. As lua cu mine prajitura asta!”. Asta e cel mai frumos compliment pe care l-am primit vreodata referitor la ce-am gatit. Adica prajitura cu morcov. Si nuci pecan. Si glazura de crema de branza. Si fulgi de migdale. Moale, “umeda” (moist, I mean :D), cu bucatele crocante si aromate de nuca pecan, cu glazura cremoasa Da, asta iei cu tine pe o insula pustie. Si uti de lume. Sau sex 😀 Acum vorbeste vinul (rosu si taninos) pentru mine.

Daca veti manca prajitura asta fara sa stiti ce e, nu veti banui niciodata ca are morcov in ea. A lotta morcov. Cam juma de kil. Cam cat vin am baut eu pana acum. Insa morcovul asta ras pe razatoarea mica isi lasa toate sucurile si dulceata si transforma total o prajitura aparent banala. La fel si nucile pecan, care vor imbogati imediat prajitura si casa cu aroma loc speciala, mult mai puternica decat a nucilor obisnuite. Nuci pecan gasiti in Piata Matache, la celebra taraba cu bunatati. Costa 65 de lei kilogramul, dar merita.

Pentru o prajitura mare, cam 12-15 portii, aveti nevoie de 3 oua mari, 230 de ml de ulei de floarea soarelui, 170 de grame de zahar alb si 200 de grame de zahar brun. Va rog sa apreciati ca am convertit din cups. Le mixati pe toate intr-un bol, pana veti obtine o chestie oarecum dubioasa, de consistenta unei maioneze mai subtiri.

Nu va speriati, continuati. Adica adaugati faina (170 de grame), un plic de praf de copt, o lingurita de bicarbonat, zahar vanilat si un sfert de lingurita de sare. Mixati din nou pana se incorporeaza. Acum adaugati 450 de grame de morcov ras pe razatoarea mica si 100 de grame de nuci pecan taiate grosier. Unii v-ar sfatui sa stoarceti morcovul inainte, ca sa eliminati surplusul de lichid. Big mistake! M-am luat si eu o data dupa unii si mi-a iesit o prajitura seaca. Asa ca acum mi-am ascultat instinctul si n-am stors morcovul, iar tocmai sucul ala dulce si dens a facut prajitura atat de moale si “insiropata”. Tot unii pun si scortisoara. Mie mi se pare mult mai buna fara.

Revenind. Turnati compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si o puneti in cuptorul incins 5-10 minute la foc mare, apoi inca vreo 35-40 la foc foarte mic.

O scoateti din cuptor si din forma si o lasati sa se raceasca bine. Cu glazura e usor. Asta daca dati un erase memory si uitati ca branza Philadelphia pe care o veti folosi contine guma carruba si caragenan:D. Sa va spun ca dupa un Google scurt am aflat ca-s E 410 si E 407? 😀 Well, it’s either that or bye bye desert island.

Deci, fiti intelepti si luati cam jumatate de cutie de Philadelphia, pe care o amestecati bine-bine cu 150 de grame de zahar pudra. Asta e tot. Puneti glazura peste prajitura si presarati fulgi de migdale pe care-i luati tot de la Matache (am uitat cat costa, parca vreo 40 de lei kilu’).

Incercati asa ceva acasa!

PS Prajitura din poze e in varianta small de cutie fuchsia pentru doua doamne care meritau cadorisite de adio. Ce-a mai ramas s-a transformat in niste cupcakes de zâne roz impuscate. Va sfatuiesc ca la cantitatile de mai sus sa folositi o forma de tort.