Nici n-au aparut bine capsunele culese de capsunarii romani din Spania, ca mi-a si revenit dependenta de primavara. Si asta nu-i nimic. Atunci cand vor aparea capsunele alea aromate, culese de capsunarii romani din Romania, o sa-mi pun o galeata sub nas, asa cum au caii sacul cu ovaz :D. Sper sa nu-mi revina si alergia la capsune pe care am avut-o ceva vreme, dar care m-a scutit in ultimii ani.

Revenind de la caii la oile noastre, o sa va povestesc despre prajitura asta buna si acrisoara ca o zi de aprilie. Bineinteles, nu atat de buna ca ziua de azi, in care my beloved husband a implinit o varsta fatidica :).

So, luati niste foietaj din magazin. Va recomand aluatul de la Morarita, e cel mai OK, din ce-am vazut pe eticheta. Eu una nu stiu daca ma voi incumeta vreodata sa fac foietaj. Poate la batranete.

Luati o foaie de aluat si o puneti intr-o tava tapetata cu hartie de copt, o intepati in cateva locuri cu furculita, iar deasupra puneti alta hartie de copt. Peste care puneti o mana de boabe de fasole, care vor impiedica aluatul sa se umfle. Bagati tava la cuptorul bine incins vreo 5 minute, apoi lasati focul mic. Daca observati ca foaie se umfla, puteti s-o intepati prin hartia de copt cu un cutit. O lasati inca 10 minute, apoi scoateti hartia de copt de deasupra (si fasolea, of course), presarati doua linguri de zahar peste aluat si-l lasati sa se rumeneasca inca vreo 10 minute.

Pentru crema aveti nevoie de frisca si iaurt tare. Olympus cel ideal 🙂 Asa ca faceti voi o frisca in casa, din smantana de frisca 35% grasime de la Dorna, cu mult zahar si seminte de vanilie. Adica la 300 de ml de frisca puneti vreo 5 linguri de zahar pudra. La final, cand frisca e tzeapana, puneti o cutie si jumatate de iaurt. Puneti mousse-ul de iaurt in foietajul rece, il nivelati cum va vine, mai futurist sau mai cuminte, ornati cu capsune si lasati prajitura la frigider o ora-doua inainte de-a da atacul.

praji-felie

Incercati asa ceva acasa!

 

prajitura-jos

Photos: Courtesy of Florin Ghioca

Nota

Cum se-ntampla din ce in ce mai des, Academia Romana a luat iar greseala si-a legitimat-o. Adica pluraul capsuni, folosit corect pentru planta de capsun, este acum acceptat si cand se vorbeste despre fructe. Dar eu ma incapatzanez sa-l folosesc pe celalalt, CAPSUNE, si ma mir ca “stimabilii” din Academie inca il accepta si p’asta.

Nota 2

Boabele de fasole pot fi refolosite in acelasi scop. Nu le aruncati, ci pastrati-le intr-un borcan etans si refolositi-le.