Picture 012

Targul Taranului Roman se muta, din aceasta saptamana, la muzeul Taranului Roman (Soseaua Kiseleff, 3), perimetru in care micii producatori din toata tara isi vor expune si comercializa produsele bio.

Weekendul trecut a fost ultimul in care targul s-a tinut in Piata Amzei.

Ce-am vazut? Si bune si rele…

Producatorii din toata tara si-au expus, pentru ultima data, marfa in Piata Amzei: de la carnati afumati sau pastrama de pui, la branza de burduf in coaja de brad, cas si urda, de la pastrav afumat la paine “taraneasca”, coapta pe vatra, de la faguri de miere si dulceturi de toate soiurile (nuci verzi, rubarba, kiwi cu nuca, mure etc).

E drept, pentru unii cumparatori preturile pareau destul de piperate, asa ca unii vizitatori isi “masurau mancarea cumparata din targ in sute de grame”, vorba Parazitilor. Erau insa si vizitatori care isi faceau aprovizionarea pentru o saptamana, astfel ca la unele tarabe puteai sta la coada si cate 10-15 minute.

Urmand sfatul lui Andrew Zimmern, realizatorul emisiunii “Bizarre Foods”, si unul dintre preferatii nostrii de la Discover Travel & Living, care spune ca “daca e coada, e de bine”, am cumparat si noi cateva produse din locurile aglomerate. Si n-am regretat.

Poate cel mai “autentic” produs, care  ne-a purtat cu gandul spre  copilarie,  a fost painea de casa a celor din Harghita. Am cumparat doua sortimente: paine alba cu cartof si paine integrala cu cartof, ambele de nota 10, dupa cum ne “promitea” si pretul: 10 lei/kg.

Slanina afumata  pe care am testat-o n-a fost rea, insa se putea si mai bine. Am remarcat, la unele tarabe, cateva “porcarii” (carnati, Kaiser sau toba) care aratau exact ca cele din supermarket: artificiale, colorate si pline de E-uri.

Poate pentru ca era ultima saptamana in Piata Amzei, nu au venit chiar toti producatorii prezenti la editiile precedente, asa ca nu am vazut produse ca zacusca, ciuperci marinate, pulpa de miel cu rozmarin, placinte sau prajituri de casa.

PRETURI

Paine de casa (integrala cu cartof, alba cu cartof si faina de grau, neagra de secara cu cartof): 10 lei/kg

Pastrav afumat: 15 lei/bucata

Branzeturi (cas, urda, telemea, burduf): 22-35 de lei/kg

Mezeluri si afumaturi (toba, carnati, coasta de porc, kaizer, pastrama, specialitati): 20-45 de lei/kg

Dulceata: 12-18 lei/borcan (450 gr)

Miere (poliflora, de salcam, de rapita – nu stiam pana acum ca exista): 8-12 lei/borcan (450 gr), fagure de miere – 8 lei

Muraturi: 20 de lei/borcan (5 kg)

E bine ca lumea se intoarce incet incet la slow-food si ca exista o alternativa la produsele promovate de Colonelul Sanders si clovnul Ronald McDonald. Parafrazand o celebra zicala am putea spune ca “suntem prea saraci ca sa mancam prost” si chiar daca scoateti mai multi bani din buzunar o faceti pentru binele vostru si pentru placerea voastra.