pui-sus-1

Pana acum am incercat o multime de pui la cuptor, “imbalsamati” cu diverse arome, umpluti cu diverse chestii, rumeniti si crocanti.

Cand m-a apucat pofta de un nou pui, voiam ceva foarte suculent, dar nu foarte rumenit, voiam sa fie foarte fraged si aromat, dar nu cum mai facusem inainte. Adica nu lamaie, patrunjel, cimbru, oregano, busuioc, rozmarin, usturoi, salvie.

Asa se ivea o problema: mai aveam foarte putine optiuni pentru puiul din vis. Putine optiuni clasice, putine optiuni in materie de condimente clasice. Caci nu luasem in calcul fructele, asa cum multi le ignora atunci cand vine vorba de gatit.

Odata ce s-a aprins beculetul, it was a piece of chicken :). Cum merele si stugurii sunt pe toate drumurile, am ales trei mere Iared rosii si tari, pe care le-am taiat in felii groase si care au format baza pe care a stat puiul. In burta i-am indopat vreo trei ciorchini de struguri ceasla albi si rosii si l-am condimentat doar cu sare de mare de Guerrande. Bine, i-am galgait in cap si-o sticla de sampanie (nu spumant) Lanson alb brut, ca tot ramasese o gramada de la ziua mea.

pui-crud-2

So, dupa operatiunea puiul in spume, cratita de fonta a stat la cuptor, cu capac, vreo ora si jumatate, la foc mic, sa se patrunda bine vietatea (sau mortaciunea? stiu, probabil n-o sa mai incercati asa ceva acasa :D). In timpul asta, eu beam restul de sampanie, dar spume faceau musafirii infometati. I-am potolit putin cu niste ravioli uriasi umpluti cu dovleac si urda si cu niste coltunasi cu smantana, ragaz ca puiul sa se rumeneasca putin fara capac. Dar numai putin, v-am zis c-am vrut un pui suculent.

ravioli1

Ravioli uriasi cu dovleac

Pentru ca e usor dulceag, usor fructat de la mere si struguri, am facut o salata de morcov ras (pe razatoarea mica) cu ulei de masline, piper negru, sare si suc de lamaie.

pui-jos-2

Si, tinand cont de faptul ca orice vietate pe care o gatiti e deja moarta – scuzati-mi paradoxul (asta e de la Stejar 7 grade, best beer ever :D)- eu zic sa incercati asa ceva acasa!