De ceva vreme, cand nu ma delectez cu capatzani de oaie, mananc salate. Dar dacă nu primăvara si vara, atunci când? Iar asta v-o spune o carnivoră înrăită. Da, îmi place carnea și nu rezist fără ea, v-am mai spus, dar întotdeauna îmi place acompaniată de legume sau de salate. Însă atunci când o sar la o masă, cu siguranță înlocuitorul perfect e o salată cu de toate. Si mai cu de toate decat salata fattoush e cam greu sa gasesti, asa ca azi ajugem in minunata bucatarie libaneza, in episodul 24 din Ocolul Pamantului in 50 de retete.
Cred în fiecare familie sunt vreo câteva rețete de salate care se repetă la nesfârșit. Clasica salată de vară, salata bulgărească and so on. Puțină lume se încumetă să schimbe câte un ingredient, darămite salata. De asta eu vă propun azi o altă minune a bucătăriei orientale, de care știți că sunt îndrăgostită: salata libaneză fattoush.
Atât de proaspătă și răcoritoare e, încât o să uitați de ce vă pregăteau mama și bunica. De fapt, nici nu-i așa mare diferență – în afară de condimente, față de o salată pe care o facem și noi, cu diverse legume.
Aveți nevoie de jumătate de căpățână – nu, nu va speriati, nu de oaie 😀 – ci de salată verde, câteva roșii bine coapte, o legătură mare de pătrunjel, mentă (opțional), câteva fire de ceapă verde, castravete (eu am pus și ridichi, ca să fie mai crocantă), sare, piper, ulei de măsline, suc de rodie, sumac (un condiment turcesc/arabesc pe care îl găsiți la orice măcelărie arăbească sau în supermarketuri), iar pentru puțin zvâc eu am pus și niște fulgi de chili. Le taiati cubulete, le amestecați pe toate foarte bine, iar la final puneți niște „chipsuri“ de lipie. Adică bucățele de lipie stropite cu puțin ulei de măsline, rumenite ușor în cuptor, până devin aurii și crocante. Când le scoateți din cuptor, le condimentați și pe ele cu puțină sare și sumac.
Fattoush se mănâncă alături de un kebab de miel, dar vă promit că este foarte bună chiar și-așa, simplă. Iar asta v-o spune o carnivoră înrăită.
[singlepic id=489 w=620 h=440 float=center]
Aceasta postare a fost publicata pe Eva.ro in data de 27 aprilie 2012.