E (aproape) imposibil ca cineva din tara asta sa nu fi auzit de manelistul brazilian Michel Telo si de maneaua lui care urla din toate discotecile, pietele si bmw-urile. Asa ca e foarte probabil ca samosa – numele unui preparat indian foooooarte bun – sa sune cam ca refrenul manelei mai sus-mentionate. Pentru cei care nu suna asa, plecaciuni, as vrea sa ma numar printre voi si sa nu fi auzit niciodata aceasta jelanie pe ritmuri alerte. Asa ca samosa din India sa fie azi, in episodul 26 din Ocolul Pamantului in 50 de retete.

Samosa e un aperitiv destul de consistent, iar daca nu te opresti dupa vreo 2-3 triunghiuri din astea fermecate s-ar putea sa nu mai ajungi la curry, pentru ca deja te-ai saturat. Samosa poate fi o mancare vegetariana (de cele mai multe ori), dar si cu carne, varianta pe care, evident, orice om normal (recte carnivor) ar prefera-o. Ce sunt de fapt samosele astea? Niste pateuri umplute cu diverse chestii (de cele mai multe ori legume, dupa cum va spuneam) si apoi prajite in baie de ulei.

Pentru ca sunt destul de grase dupa ce le prajesti in ulei, eu nu am folosit foietaj (care are si ala unt sau margarina in el, din pacate, cele existente pe piata din Romania au margarina), ci foi subtiri de placinta.
[singlepic id=522 w=620 h=440 float=center]
Pentru umplutura am avut 300 de grame de carne tocata de porc (destul de macra, pulpa), 2-3 fire de ceapa verde tocata, coriandru tocat, menta proaspata tocata, un ou, sare, piper si garam masala. Garam masala, adica un amestec de condimente (facut de mine), dupa ce am rumenit putin condimentele intr-o tigaie si apoi le-am rasnit. In principal am folosit cardamom, piper negru boabe, curcuma, scortisoara, cuisoare, boabe de mustar negru, fenugrec, chimen indian si (muuuult) ardei iute, rosu, uscat. Le gasiti pe toate la magazinul Ki-Life din Piata Amzei, pe Afaf.ro si in ambele locuri gasiti si diverse amestecuri de condimente (garam masala).

Daca preferati o varianta vegetariana, inlocuiti carnea cu cartofi fierti si pasati (puteti adauga in combinatie branza sau boabe de mazare). Celelalte ingrediente raman aceleasi: ou, ceapa verde, coriandru, menta, garam masala.

Luati foile de placinta (cate doua), le asezati vertical si le taiati in trei segmente de cate 10 centimetri latime. Stiu, in poza mea apar doar doua, dar voi impartiti foile in trei segmente.
[singlepic id=514 w=620 h=440 float=center]
Puneti umplutura intr-unul dintre colturile de sus ale foilor de placinta, apoi incepeti sa impaturiti aluatul sub forma de triunghi.
[singlepic id=515 w=620 h=440 float=center]
[singlepic id=518 w=620 h=440 float=center]
[singlepic id=516 w=620 h=440 float=center]
La final, inainte de ultima impaturire, ungeti foaia cu ou batut, ca sa nu se dezlipeasca atunci cand prajiti samosa.
[singlepic id=517 w=620 h=440 float=center]
E evident ca samosa trebuie sa aiba o forma triunghiulara.
[singlepic id=520 w=620 h=440 float=center]
Le prajiti in ulei foarte incins, iar daca le faceti cu carne va recomand sa le lasati sa se prajeasca la foc mic, pentru ca altfel se vor rumeni prea tare la exterior si vor fi crude in interior. Daca simtiti nevoia, puteti face si o raita (un sos de iaurt cu legume – castraveti, rosii – si/sau verdeturi: menta, coriandru) sau un chutney.
[singlepic id=521 w=620 h=440 float=center]
Incercati asa ceva acasa!