Săptămâna trecută, când ar fi trebuit să pun această postare (da, stiu, iar am restanțe virtuale), intrasem în panică și pană de idei. Pur și simplu nu știam ce să mai fac demn de a ocoli Pământul. Așa c-am zis să iau o pauză de gândire și să-mi exersez creierul în alt mod: c-o șaormă :).
Și când eram pe punctul de-a încinge grătarele, un nene de pe Paprika TV m-a luminat după ce-a făcut în doi timp și trei mișcări un soi de șaormă mai rastafari, așa. După un Google scurt, am vazut că mâncarea asta e populară prin diverse țări (insule) din Caraibe, sub diverse denumiri. Dar eu tot șaorma o să-i spun. Asa ca in Caraibe ajungem azi, in episodul 38 din Ocolul Pamantului in 50 de retete.

[singlepic id=597 w=620 h=440 float=center]

Mai întâi trebuie să marinați carnea de pui (piept dezosat sau pulpe dezosate – din astea am folosit eu) cu 1-2 cepe tăiate julien, 1-2 căței de usturoi, sare, piper și garam masala sau praf de curry. Curry (cam cu aceleași condimente pe care le folosesc și indienii) e o mâncare populară în aceste insule. În marinadă am mai pus și-un ardei iute, roșu, despicat pe jumătate, dar și puțin ulei de floarea soarelui. Carnea se marinează o zi, apoi se prăjește/călește înăbușit vreo 15 minute, în sucul propriu. Cu tot cu ardeiul iute, dar asta depinde de rezinstența omului la capsaicină.

[singlepic id=600 w=620 h=440 float=center]

Pentru șaorma asta, tre’ să faceti si lipia chiar voi. Dar e atat de usor. Va trebuie faina de naut (pe care o gasiti in macelariile arabesti, sau in magazinele cu produse naturista, sau la Plafar) pe care o amestecati cu aceeasi cantitate de faina de grau. Puneti apa rece, putina sare si un praf de curcuma, care ii va da culoarea aceea galben-intens. Trebuie sa obtineti un aluat elastic, pe care il framantati foarte putin si il intindeti intr-o foaie de 2-3 milimetri grosime. Prajiti apoi lipiile intr-o tigaie de teflon, in ulei de floarea soarelui, 1-2 minute pe fiecare parte. Le scurgeti pe un servetel absorbant, apoi le umpleti cu acel curry de pui (sau de capra, sau de oaie – se mananca destul de des in caraibe), cu un sos facut din smantana sau iaurt, suc si coaja de lamaie, cu verdeturi (salata verde, castraveti verzi), cu ardei iute taiat fasii.

Cam asta am pus eu, dar mai sunt alte legume care pot intra in combinative (morcov, ceapa verde, varza etc). Lipia nu va fi tocmai maleabila, caci va fi prajita, dar veti putea totusi s-o rulati, incat sa dati o (pseudo)formă de șaormă.

[singlepic id=599 w=3620 h=440 float=center]

Încercați așa ceva acasă!