Despre saramura, Radu Anton Roman spune ca e o mancare nascuta din saracie, “nu tu uleiuri, nu tu smantanuri fine”. Si ce? Unul dintre cele mai cunoscute preparate din lume, pizza, nu era si ea mancarea saracului italian, odinioara?

Saramura nu se mai face de multa vreme ca-n ograda saracilor cu resedinta pe malul baltii, cu pestele facut pe sare, pe tabla incinsa, inmuiat apoi in apa sarata si presarat cu verdeata si ardei iute. Sincer vorbind, cred ca e si cam dificil in zilele noastre. Oricat si-ar dori corporatistii sa fie mai aproape de real values 😀

Asa ca Mrs hates corporations s-a apucat de facut o saramura asa cum stia de la tatal ei. Ma rog, aproape asa cum stia de la tatal ei. Pentru ca pestele (crap) era destul de gras, nu l-am mai prajit. L-am uns cu putin ulei, i-am presarat niste sare de mare grunjoasa si l-am pus la cuptor, intr-o tava tapetata cu hartie de copt. A stat acolo cam 25 de minute, la foc mediu si l-am intors o singura data. Puteti folosi orice  pesti de apa dulce va plac: crap, caras, somn, biban etc.

In timpul asta, am copt pe gratar o rosie si un ardei gras. Le-am curatat apoi de coaja, le-am taiat grosier si le-am pus in saramura care fierbea: apa cu sare de mare. Acu’, treaba cu saramura asta e relativa, caci ceea ce mi mie mi se pare sarat decent (adica pe gustul meu ar mai merge niste clorura de sodiu), pentru mama e potroaca iadului. Deci nu va dau cantitati :D.

So, am pus legumele in saramura, unde am aruncat si doua crengute de cimbru si niste ardei iute verde tocat. Le-am fiert putin, numai cat sa scot pestele sfaraind din cuptor, pe care l-am pus imediat in saramura si l-am acoperit, sa-si traga toate aromele.

Bineinteles ca nu s-ar fi putut fara patrunjel tocat, mamaliga si mujdei. Apropo, oricat de oriental-exotic ar suna denumirea asta, termenul vine din franceza. Mujdei aka mousse d’ail, adica spuma de usturoi. De fapt, cred ca usturoiului inca i se spune ai prin unele parti din Ardeal.

Revenind. Pana si Mr Dinu-cel-neiubitor-de-peste a mancat o portie intreaga.

Incercati asa ceva acasa!