Cand eu spun Japonia, voi spuneti sushi. Cam asta cred ca e primul gand care-i trece prin minte cuiva atunci cand e vorba de gastronomia japoneza. Cu siguranta este si unul dintre cele mai raspandite feluri in intreaga lume. E drept, multi stiu si apreciaza si alte lucruri, dar sunt si multi care se rezumă la sushi. Asa ca azi va iau cu mine in Japonia, in episodul 34 din Ocolul Pamantului in 50 de retete, pentru soba noodles, adica niste niste taitei mai altfel.

In bucataria asiatica, sunt foarte raspanditi taitei de orez. Sunt cam e mamaliga in Moldova. And trust me, stiu cum e in Moldova :). Insa japonezii au taiteii astia din faina de hrisca (caci asta inseamna soba in japoneza). Mai folosesc ei foarte mult si taietei udon (din faina de grau).

Mie-mi place hrisca, am folosit-o atat in forma de cereala, cat si sub forma de faina, in paine sau clatite. Asa ca am ales sa fac acest taitei soba, pe care ii gasiti in Cora, Ki Life sau Mega Image (unde recent, cred ca din cauza bronzului si a unei fuste foarte lungi si inflorate am fost cotrobaita prin pungi de bodyguarzi).

De obicei, taiteii astia se manancă in doua feluri: intr-o supa fierbinte sau reci (simpli ori cu divesre chestii prin ei – tofu, creveti, porc etc). Varianta mea a fost cu ratza, pentru ca aveam un ratzoi de tara. O parte din el a sfarsit clasic, cu varza, insa pieptul s-a „topit incet la cuptor, vreo doua ore, cu diverse arome: ghimbir, sos de soia, sos dulce acrisor, sos iute, usturoi.

Cand pieptul a fost gata, rumenit pe deasupra si suculent in interior, l-am taiat transversal, in felii mai mari si subtiri. Am fiert taiteii, i-am scurs si i-am asezonat cu puțin sos de soia si cateva picaturi de ulei de susan (care e foarte puternic, asa ca nu trebuie mult), putin otet de orez. Am facut asezonarea cat erau calzi, pentru ca erau inca maleabili, cand se racesc devin usor rigizi. Dupa ce s-au racit, am pus deasupra ceapa verde tocata si ardei iute rosu, proaspat. Iar peste toate, pieptul de ratoi. E simplu, cu cateva arome, dar plin de savoare.

[singlepic id=575 w=620 h=440 float=center]

Incercati asa ceva acasa!

Aceasta postare a fost publicata pe Eva.ro in data de 3 august 2012.