• jumatate de kilogram de fasole alba uscata
  • 2 cepe
  • un morcob
  • un pastarnac
  • o telina mica
  • bacon
  • unei de masline
  • sare, piper, rozmarin uscat

Până acum vreo câțiva ani, când încă nu mă jucam atât de mult cu ingredientele, iar imaginația mea se manifesta prin alte părți mai mult decât prin bucătărie, fasolea avea o menire simplă pe lumea asta. Adică ce-nvățasem eu la mama acasă: ciorbă de fasole, fasole bătută, iahnie sau fasole cu ciolan.

Însă doar cu puțină creativitate se poate transforma din mâncarea săracului într-un fel demn chiar și de niște musafiri pretențioși: supă cremă de fasole cu „crutoane“ de bacon. Ingredientele nu diferă mult, după cum probabil intuiți, de cele necesare pentru o fasole cu bacon sau costiță. Dar rezultatul final e cu totul altul.

Am folosit fasole albă, grasă (butter beans, cum îi spun englezii) pe care am lasat-o la inmuiat peste noapte, apoi am fiert-o aproximativ două ore și jumătate, schimbând apa de două ori. Cu jumătate de oră înainte de a opri focul, am pus în oală și legume: o ceapă, un morcov, o jumătate de țelină mică, un păstârnac. Iar cu 5 minute înainte de a lua oala de pe foc am pus din belșug ulei de măsline, cam 60-70 de ml, și sare.

Am lăsat apoi fasolea fiartă și legumele să-și tragă aromele și să se împrietenească cu uleiul de măsline. După jumătate de oră, am pus conținutul în blender și fasole, și legume, și supă (de fapt, am făcut asta în vreo trei tranșe) și am pasat totul.

Pentru că fasolea are acea coajă destul de tare și pentru că acea coajă nu se pasează în totalitate, e imperios să strecurați printr-o sită destul de deasă supa după ce o mixați în blender, pentru că numai așa veți obține o cremă fină.

Supa cremă o asezonați cu feliuțe de usturoi, cu bacon bine rumenit în tigaie și cu rozmarin uscat sau verde, piper proaspăt măcinat.

[singlepic id=717 w=620 h=440 float=center]

Aceasta postare a fost publicata pe Eva.ro in data de 8 martie 2013.