Nu știu de ce atunci când vine frigul, foarte multi simt nevoia sa  manance ciorbe clocotite, mamaligi fierbinti, sa-si puna degetele pe plita sau sa-si toarne apa fiarta direct pe gat. E drept, o mancare calda iti poate da un anumit confort, dar de ce trebuie sa fie extra-extra fierbinte? Pe mine ma indispune total sa suflu-n ciorba.

Zilele astea cu soare si racoare m-au inspirat pentru o mancare molcoma si bogata, cu reminiscente de copilarie, de bucataria bunicii, de bine. E vorba de o supa de dovleac… in dovleac.

Pentru asta e musai s-aveti un dovleac rotund, ca sa puteti pune supa intr-una dintre jumatati.

Taiati dovleacul in doua, il curatati de seminte, apoi pentru una dintre jumatati taiati un capacel, astfel incat sa stea fix, fara sa se dezechilibreze. Cu o lingura/cutit/lingurita sau ce aveti la indemana, incepeti sa scobiti in miez, dar nu foarte mult, cat sa ramana pe coaja un strat de 1cm -1,5 cm. Bagati apoi aceasta jumatate de dovleac in cuptor si o lasati sa se coaca. Cu cealalta jumatate faceti ce vreti (eu am facut placinta). Bineinteles, daca gatiti pentru mai multe persoane, puteti folosi cu incredere ambele jumatati si chiar o sa faceti impresie daca le-aduceti la masa cu supa in ele.

In  timp ce dovleacul se coace, prajiti in putin ulei niste bacon sau sunculita. Cand e rumenita, o scoateti, iar in acea grasime caliti cele trebuincioase unei supe, taiate cubulete: ceapa, morcov, pastarnac, telina, ardrei gras (eu am pus gogosar). Dupa cateva minute, puneti si miezul de dovleac scobit anterior (cam o cana), taiat cubulete, mai caliti putin, adaugati sare si apa (1 l – 1,5 l) si fierbeti pana se inmoaie legumele, cam 20 de minute.

Puneti apoi si baconul, iar dupa ce clocoteste putin, turnati supa ( cu un polonic, v-as sfatui), in dovleac si mai lasati in cuptor cam 15 minute, sa-si traga si mai multa aroma din dovleacul copt. Daca vreti si mai mult, puteti plusa cu niste parmezat ras pe deasupra, ca sa gratinati minunatia asta.

Rezultatul nu e spectaculos doar viziual, ci si ca gust. Fie ca mananci direct din “oala”, fie ca pui supa intr-o farfurie, poti lua cu o lingura bucati de dovleac copt din “peretii vasului”, pe care sa le amesteci in supa. Sau poti manca cu paine prajita. Sau cu o lingura de smantana in ea… Sau oricum. E-atat de buna supa asta incat mai nou mi se spune „Halloweena mea” 😀

Incercati asa ceva acasa!