Cand eram mica, uram feniculul. Bunica avea o tufa in gradina si uneori ma trimitea sa-i rup cateva fire de marar, insa pentru ca mararul si feniculul seamana foarte bine, le incurcam mereu. In fine, ideea e ca uram mirosul un pic intepator, usor mentolat, acum as putea spune ca aduce chiar a ouzo, comparatie pe care, evident, nu o puteam face atunci 😀

Insa gusturile mele s-au schimbat-educat mult de-atunci, asa ca de cand am descoperit si radacina de fenicul a inceput sa-mi placa mult planta asta, folosita destul de des in bucataria mediteraneana, which is my favourite.

Pentru ca v-am innebunit cu introducerea asta lunga, o sa compensez cu reteta scurta 🙂

Doua cepe rosii, o radacina medie de fenicul, 3-4 tulpini de telina, se taie cubulete (ceapa) si julienne (restul). Se calesc in ulei de masline extravirgin, iar dupa 10 minute se adauga 6-7 rosii mari, bine coapte, date pe razatoare sau pasate in blender si o cana de apa. Se mai fierb impreuna 20 de minute, timp in care se fierbe si pestele, separat, vreo 5 minute.

Pont: ar fi bine sa-l puneti direct in apa care clocoteste. Eu am folosit dorada si file de crap, insa cred ca data viitoare voi folosi doar peste oceanic. Un peste minunat, pe care nu l-am vazut niciodata in Romania, dar pe care l-am mancat in Franta, este lotte

Arata horror, stiu, dar la restaurant nu se vede :D. Si nici daca-l cumparati de la magazin, pentru ca este decapitat si vanzatorii te intreaba de obicei daca-l vrei si curatat de piele, lucru pe care il fac ei pentru tine. Ultima data cand am cumparat era cam 35 de euro kilogramul, insa merita. Ideea era ca as vrea sa gasesc si in Romania, desi, probabil, aici ar fi vreo 70 de euro kilogramul. 🙂

Cat am vorbit eu s-a fiert si pestele :), pe care il luati si-l puneti in supa, unde il mai lasati 10 minute. Condimentati cu sare de mare si piper negru si rosu macinat. Eu am pus si o lingurita de zahar, ca sa contrabalanseze gustul rosiilor. Noua ne place acrisor-dulceaga, dar asta depinde de gusturile voastre.

Am facut si cateva crutoane si… c’est tout :).

Incercati asa ceva acasa! Sau, ma rog, prin tarile in care gasiti lotte 🙂