N-am fost niciodata in Mexic si nici nu e pe lista mea de prioritati in ceea ce priveste vacantele sau locurile pe care as vrea sa le descopar. Prin urmare n-am mancat niciodata mancare mexicana, the original stuff. Insa am vazut o gramada de documentare si filme si cred ca unele feluri ar fi pe gustul meu, mai ales ca principalul atribut al bucatariei mexicane este… iutimea.

And I like it hot! 😀

Asa am decis sa incerc o reteta de taco – unul dintre cele mai cunoscute preparate mexicane. Americanii l-au adoptat deja de mai bine de jumatate de secol, insa, din pacate, l-au transformat intr-un produs de fast-food. Taco Bell e unul dintre cele mai cunoscute lanturi de fast-food din SUA si-mi aduc aminte de o reclama enervanta (sau era trailer?) pe care o vedeam prin liceu (pe MTV-ul ala misto cu Ray Cokes), in care aparea un chihuahua care spunea cu o voce foooarte groasa: Io quiero Taco Bell 😀

Revenind, taco e un fel de mancare simplu, dar consistent, e comfort food-ul mexicanilor, e ceea ce gatesc bunicile, mamele si nepoatele. E nevoie de turtitze din faina de porumb, carne tocata perpelita cu niscai legume, salsa si ce va mai pofteste inima, in general legume sau salate. E un fel de shaorma, insa nu atat de incarcata cu sosuri si cartofi prajiti. Ei bine, americanii au luat turtitele alea de faina  de porumb acum multi ani si au inventat o varianta tare/tzeapana, care seaman la gust si consistenta cu fulgii de porumb si care se cheama hard taco shells. Din pacate din astea am gasit si eu in Romania (Mega Image), desi mi-as fi dorit proaspete.

Umplutura e extrem de simplu de facut si va spun din nou ce-am preferat eu, adica vita (60%) si porc (desi exista mai multe variante: vita, pui chiar si peste).

Am calit carnea in suc propriu si n-am mai pus nici macar ulei de masline, tinand cont de faptul ca era si carne de porc in umplutura.

Am pus o ceapa toccata, ardei iute verde si rosu, din belsug si putin suc de rosii. Sare de mare, piper negru proaspat macinat si nitel Tabasco, ca nu-mi ajungea iuteala :).

Cu treaba asta fierbinte si spicy asta am umplut turtitzele de taco, iar deasupra am ras putina branza cheddar (asta e varianta americana de taco :D).

Insa pentru ca toata treaba asta mi se parea totusi cam “grea” am zis sa mai fac si ceva on the side. Ceva fresh, care sa contrabalanseze. Asa ca am tras repede o salsa din cozi de ceapa verde, sare de mare, ulei si otet, pe care am turnat-o peste niste castraveti verzi taiati cubulete.

Sosul asta – de fapt o vinegreta mai groasa si mai putin clasica – e minunat pentru mai multe salate. Ceapa aia face toti banii :D. Cam asta e istoria mea cu taco.Recunosc, as vrea sa incerc varianta originala, facuta de vreo bunica dintr-un satuc din Sierra Madre si, de ce nu, ca tre’ sa le incerci pe toate-n viata, chiar si-un Taco Bell.:)

Bon apetit!