paste-susDaca ar fi sa aleg o leguma cu care sa traiesc in simbioza toata viata, atunci cu siguranta ar fi ciupercile. Iar dintre ele, hribii (porcini, cum le zic italienii) sunt preferatii mei de departe. Asta daca nu luăm in calcul trufele, dar aici deja vorbim de ciuperci din alte lumi (subterane) si alte sfere (inalte). Oricum, o sa vedeti mai incolo ca azi o sa va povestesc despre varianta aproape perfecta in care s-au intalnit hribii cu uleiul de trufe. Perfectiune ar fi fost daca as fi avut cateva lamele de trufe, dar nu-i nimic, mai mergem noi la Comptoir de la Gastronomie :).

In hribi se aduna tot gustul padurii, de la pamantul reavan la muschiul de pe copaci. Cred ca de asta imi plac atat de mult. Iar in combinatia cu paste proaspete de casa, ulei de trufe si parmezan, iti explodeaza de fericire paiplele gustative.

De curand am primit de la Gabi, vara mea de peste Atlantic, multe goodies, printre care si o masina de facut paste. No name, but nevertheless useful. Iar de atunci tot pastuiesc :).

foaie

Aluatul e cel de aici, dar ca de data asta nu l-am lasat deloc la frigider, ci l-am prelucrat imediat in masina de facut paste, sub forma de tagliatelle. Pe care le-am lasat totusi sa se „zvinte” nitel (vreo 10 minute), inainte sa le pun la fiert in apa clocotita cu sare.tagliatelle

pasteAcum e cazul sa incepeti sa va miscati cu talent. Cat timp fierb pastele, adica vreo trei minute, va ocupati de ciuperci. Dar mai intai luati un catel de usturoi, il ametiti cu un cutit in cap si-l aruncati asa, zdrobit, intr-o tigaie cu ulei de masline extravirgin. Unde il lasati fix u minut, cat se rumeneste frumos si aromeaza subtil uleiul. Il scoateti si puneti hribii taiati cubulete.

hribiPuteti folosi hribi proaspeti sau congelati (ii gasiti in Carrefour, costa cam 17 lei punga). Dupa 2-3 minute sunt si ei rumeniti, asa ca nu va ramane decat sa puneti si pastele scurse si sa melanjati totul miscand tigaia inca vreo 30 de secunde.

paste-tigaieLa final am stropit pastele cu cateva picaturi de ulei de trufe (de fapt ulei de masline extravirgin aromat cu bucăţele de trufa alba). Eu l-am luat dintr-un magazin specializat in uleiuri din Saint Paul de Vence, iar sticluta asta de 100 de ml a costat 20 de euro. De asta folosim cateva picaturi :D. Glumesc, aroma de trufa e foarte puternica si chiar nu trebuie turnat cu polonicul.ulei

Tusa finala sunt fulgii de parmezan care vor cadea peste pastele fierbinti. Unii prefera si patrunjel tocat sau chiar un sos de smantana, insa eu cred ca s-ar fi pierdut gusturile minunate de hribi si trufe. Oricum, sunt delicioase chiar si numai cu hribi, daca nu aveti de unde procura ulei de trufe, desi cred ca se gaseste si la noi pe siteuri sau in magazinele de delicatese.

paste-jos

Incercati asa ceva acasa!