• pulpa de ied sau de miel (aproximativ un kilogram)
  • 2-3 cepe rosii si albe
  • 2-3 dovlecei mici
  • 1-2 morcovi
  • masline negre
  • cateva felii de lamaie
  • ulei de masline
  • 4-5 catei de usturoi
  • condimente: sare, piper, scortisoara, chimen, ardei iute, sofran etc

Nu am fost niciodata in Maroc, dar este una dintre destinatiile pe care sigur le voi bifa in curand. Iar Marrakechul si piata lui, Jemaa el-Fna, zona in care se mananca extraordinar, dupa cum zic cei intelepti, va fi prima oprire.

Desi am auzit romani care au spus ca n-ar manca in viata lor de la acele tarabe (da, stiu, nu-s tacamuri de argint cu monograma restaurantului si noi, urmasii lui Stefan, asa am fost crescuti), eu numai de acolo as manca. In primul rand capațână de oaie. Apoi mai vedem :). Felul national al marocanilor este tajine (dupa numele vasului in care se prepara), iar astazi ajung si eu, virtual, in Maroc, pentru un tajine de capra cu legume si masline, in episodul 48 din Ocolul Pamantului in 50 de retete.

Tajine-ul, ca mancare, este o tocanita suculenta cu carne, legume si fructe uscate sau doar cu legume. E unul dintre simbolurile bucatariei berbere. Ceea ce o face diferita de alte tocanite din alte tari sunt condimentele si combinatiile de ingrediente. In multe dintre tajine-uri se folosesc fructe uscate (smochine, curmale), migdale sau alune. Eu am prefarat o varianta mai “europeana”, doar cu legume si carne.

Pentru ca am primit o pulpa de capra (de ied, de fapt) și deoarece carnea de capra (ca si cea de oaie) e des consumata in Maroc, am decis sa o “imbrac” in multe condimente si s-o gatesc in minunatul vas tajine, scaldata in sucurile legumelor.

Am portionat pulpa (din fata) in bucati, le-am presarat cu putina faina și le-am rumenit intr-o tigaie pana au prins o crusta caramelizata.

[singlepic id=650 w=620 h=440 float=center]

Resturile din tigaie au fost inmuiate cu o ceasca de apa (am deglasat tigaia) si au ajuns peste carne, in vasul tajine. Am pus 2-3 cepe (alba si rosie), taiate rondele, un morcov rondele, trei dovlevei mici taiati rondele, cativa catei de usturoi in coaja. Am stropit carnea si legumele cu ulei de masline si le-am condimentat cu sare, piper, scortisoara, sofran, chimen, boia de ardei iute. Au urmat maslinele si cateva felii de lamaie, care vor da un gust cu totul aparte acestei tocanite.

[singlepic id=653 w=620 h=440 float=center]

Tajine-ul a stat apoi in cuptor, la foc mic-mediu (intre 150 si 170 de grade) aproape doua ore, ca sa se fragezeasca carnea, sa absoarba sucurile legumele si aromele din condimente.

Cateodata, cuvintele sunt in plus, iar onomatopeele nu fac nici ele prea mare scofala in absenta unui buton de miros pe calculator. N-o sa va spun cum a iesit si cat de repede s-a mancat.

[singlepic id=652 w=620 h=440 float=center]

Ci doar sa incercati asa ceva acasa!