• 200 grame de masline fara samburi
  • 7-8 fileuri de ansoa
  • un catel de usturoi
  • sare de mare
  • piper
  • 4-5 linguri de ulei de masline
  • o lingura de capere

Ceea ce urmează s-ar putea numi mai degraba insulta decat reteta. De ce? Pentru ca e indecent de simpla. Insa, ca toate lucrurile simple, are ceva genial in ea. Tapenade e mancare taraneasca din Provence. Caci in Franta ajungem din nou (a cata oara?) in episodul 40 din Ocolul Pamantului in 50 de retete.

Recunosc, nu m-a tentat deloc pasta asta de masline pana n-am gustat-o. Si mi-a placut chiar si mai mult atunci cand am reprodus-o acasa, cu ingrediente de buna calitate.

Maslinele – kalamata, dar si din alea mici, negre si zbarcite (cele mai bune, in opinia mea, cu gustul ala de maslina adevarata) – sunt ingredientul principal. Bineinteles, curatate de samburi. Ca alte lucruri bune, si tapenade ar trebui făcut manual, in mojar. Dar cine mai putea astepta? Asa ca am pus maslinele in blender (jumatate negre, jumatate kalamata). Am pus apoi cateva fileuri de ansoa, capere, sare de mare, un catel de usturoi si ulei de masline extravirgin. Am mixat totul bine-bine, pana am obtinut pasta tapenade.

Care e buna cu bagheta ursor prăjita și unsa cu inca putin ulei de masline. Sau cu paine de casa cu seminte. Sau cu legume crude (betisoare de morcovi, castraveti, tulpini de telina etc)

Incercati asa ceva acasa!