Cand spui Bulgaria, te gandesti automat la all inclusive, mare, castraveti, Stoicikov si polististi spagari. Mai nou la atacuri teroriste. Poate si la ferma de scoici de la Dalboka, daca esti un gurmand, desi mie nu mi-au calcat niciodata picoarele pe acolo, din diverse motive. De cativa ani incoace Romania se muta in Bulgaria si mananca ciorba de la all iunclusive cu polonicul direct din vas, asa ca o sa va iau si eu tot aici (chiar cu fortza), dar pentru o supa racaroasa de vara, in episodul 32 din Ocolul Pamantului in 50 de retete.

Cum, va spuneam, Bulgaria e vazuta de multi in sabloanele de mai sus și chiar daca o sa raman in ele din cauza castravetilor, o sa le si parasesc datorita acestei supe pe care bulgarii si-o asuma drept bun national: tarator.

Desi diverse variante ale lui se fac prin mai toata zona Balcanilor, taratorul e recunoscut drept un fel de mancare tipic bulgaresc. Pe mine nu ma intereseaza insa orgoliile nationaliste, ci doar rezultatul final, care inseamna a full happy belly și foarte putina munca.
[singlepic id=556 w=620 h=440 float=center]
Pentru doua portii de tarator aveti nevoie de 2 felii de paine uscata (tare, veche de cateva zile), 12-15 alune de pamant crude, 2-3 castraveti cornichon mai maricei, 3-4 catei de usturoi, 250 de grame de iaurt (eu am folosit Cedra de oaie si bivolita, de la Napolact).
[singlepic id=555 w=620 h=440 float=center]
Intr-un belnder maruntiti mai intai painea uscata si alunele, pana devin un soi de pesmet. Puneti apoi castravetii (curatati de coaja), iaurtul, usturoiul, cateva linguri de ulei de masline, 100 de ml de apa si cateva cuburi de gheta. Mixati pana devine o supa groasa, condimentati cu sare, piper si marar tocat. Daca nu puneti apa, veti obtine un fel de sos asemanator cu tzatziki, pe care il puteti manca ca garnitura la alte feluri. Dar va sfatuiesc sa alegeti supa, va scapă de caldura si poate va da si gandul cel bun pentru referendum :D.
[singlepic id=554 w=620 h=440 float=center]
Incercati asa ceva acasa!