Imi place vara, cred ca e anotimpul meu preferat. Nu doar pentru mirosul de mare pe pielea arsa de soare, nu doar pentru “veselia” din piete, nu doar pentru zilele lungi si luminoase, nu doar pentru concediul petrecut in vreun orasel de langa Mediterana sau in cine stie ce capitală, ci pentru sentimentul de joie de vivre pe care mi-l da.

Pana la valuri si piele aramie si par incretit de la apa sarata mai am un pic, iar pana atunci o sa ma inveselesc prin piata. Imi plac pietele, cu toata nebunia lor, cu tot balcanismul din ele. Mi se par  mult mai vii decat hypermarketurile reci si impersonale. In plus, vara ai mult mai multe sanse sa gasesti in piete legume cu gust, chiar de gradina, asta daca-ti formezi “reteaua” ta si stii de la cine sa cumperi :D.

Vara mancam legume. Extrem de multe legume. Legume in toate formele, de la salata, la legume la gratar, la cuptor, sotate etc. Chiar daca lactatele, in special branza si iaurtul nu lipsesc, ele sunt intotdeauna acompaniate de legume. Daca mai adaugi niste paste proaspete, home made,  sau peste la gratar, aproape ca e gata meniul pe o saptamana. Bineinteles, cateodata ma napadeste pofta de coq au vin, de pulpa de oaie gatita lent, la cuptor, cu suc de lamaie si vin sau de ardei, dovlecei si rosii umplute. I’m not a vegan, for heaven’s sake. 🙂

Zilele trecute m-am gandit sa combin intr-o tarta/placinta cateva lucruri pe care le iubesc eu cel mai mult si nu doar vara. Pe un patrat de aluat de foietaj am aranjat felii de rosii, felii de ceapa, masline kalamata, felii de mozzarella de bivolita, le-am stropit cu ulei de masline, am presarat sare de mare am acoperit totul cu un alt patrat de aluat, am lipit bine pe margini si, dupa 20 de minute in cuptor, a fost gata cina. Aluatul se rumeneste si devine crocant, iar interiorul e moale, suculent si plin de arome.

Tarta asta e inca un motiv pentru care iubesc vara! Incercati asa ceva acasa!