Imi place mult pestele, mai ales cel oceanic, de la halibut sau monkfish, la dorada, cod sau ton. Rar mananc si somon – si-l prefer crud sau fumée, nu gatit, asa ca zilele astea am facut un tartar de somon, ca de carpaccio ma cam saturasem.

 

N-a fost un tartar in adevaratul sens (aducea un pic cu un ceviche) pentru ca am pus si cateva legume, care au format o combinatie interesanta. Bineinteles, mie mi s-a parut si foarte gustoasa.

Am taiat cubulete somonul crud (va sugerez sa luati un file), avocado si o rosie curatata de pielita. Am adaugat ulei de masline extravirgin (putin picant, dintr-o sticla in care am pus niste chili), sare de mare si piper, dar si putina lamaie, Desi rosia e usor astringenta, somonul mai are nevoie de putina aciditate.

Tartarul se lasa vreo zece minute in frigider, timp in care ingredientele se imprietenesc, apoi se pune intr-o forma, ca sa arate si el bine :).

(Paranteza. Intr-o zi va voi povesti despre ghela, o mancare machidoneasca pe care am invatat-o de la Cristina, care o stia de la bunica ei, care probabil o stia de la bunica ei… Well, mancarea aia are ceva aproape ancestral in ea, e teribil de simpla si de buna vara, insa oricat te-ai chinui, nu va arata niciodata bine. Niciodata, am zis! Iar eu o fac de cand eram la liceu. :)).

Revenind la tartar, l-am ornat (si mancat) cu cativa stropi dintr-o reductie dulce-acrisoara de prune si balsamic. Adica 4-5 prune bine coapte, moi, taiate in bucati se fierb cu o lingura de zahar, iar dupa ce au clocotit 5 minute se adauga 50 de ml de balsamic si se fierbe toata treaba inca zece minute, apoi se strecoara, sa nu ramana vreo urma de coaja de pruna in reductie.

Incercati asa ceva acasa!