Stiu ca suna pretentios, iar CINEVA (sa duca gunoiul :D) a facut de-a lungul timpului niste glume mai mult sau mai putin inspirate pe seama acestui cuvant, insa nu prea am cum sa-i spun altfel. Smochine pané chiar nu sunt. In schimb smochinele astea sunt un desert foarte bun si foarte usor. Va trebuie smochine proaspete (am gasit la Mega Image si v-as sfatui sa alegeti unele mai mici, nu din alea cat pumnul), faina si apa.

Din faina si apa foarte rece (eventual cu un cub de gheata in ea) faceti un aluat care sa „curga”. Nici macar nu trebuie omogenizat, nu e nimic daca raman cateva cocolase. Asta e tot, atat de simplu e aluatul de tempura. 30 de secunde cu tot cu amestecat :). Secretul e sa folositi apa extrem de rece si sa amestecati in compozitie doar de cateva ori.

In acest aluat inmuiati smochinele spalate si uscate, pe care apoi le prajiti intr-o baie de ulei de floarea soarelui foarte bine incins. Doar 1-2 minute, pana cand crusta de aluat se rumeneste frumos. Dupa care le scoateti pe un servetel, pentru a scapa de surplusul de ulei (n-o sa ajungeti la un surminus, don’t worry :D), apoi tot ce va ramane de facut e sa le turnati deasupra niste sos de zmeura.

Tempura e o inventie japoneza: extrem de simpla si cu efect maxim. Se poate „aplica“ pentru tot felul de legume (brocoli, conopida, sparanghel, vinete, dovlecei, chiar si frunze/ramurele de patrunjel, spanac etc) şi fructe de mare gen creveti, caracatite si sepii mici si alte vietuitoare.

Revenind la smochine, cred ca merg foarte bine si cu cativa picuri de miere, daca va e lene sa faceti sos de zmeura. Daca sunteti in plin avant Kreator :D, gasiti zmeura congelata la Cora, eu mi-am facut propriile rezerve asta-vara, cu zmeura de la o tanti din piaţă.

Incercati asa ceva acasa!