[singlepic id=273 w=620 h=440 float=center]
Pentru mine, tortul diplomat e un fel de El Clasico de Revelion :). Apropo de El clasico, urasc Barca, dar golul lui Alves de aseara face toti banii. Revenind la Revelion, stiu ca a trecut si ala pe stil vechi, insa cu toata zapada asta eu aşa ma simt. Asa ca sa intram in diplomatie :).

Nu știu alții cum sunt, dar mie mi-au rămas adânc în minte și în suflet câteva gusturi ale copilăriei. Cele mai multe în sensul bun, dar am și câteva sechele, cum ar fi tortul de mere, care și-acum, la mulți ani de la ultima lui apariție în farfuria mea, îmi dă fiori reci.
Însă nu despre tortúrile copilăriei mele vreau să vă povestesc azi, ci despre un tort minunat, pe care bunica ni-l făcea la fiecare Revelion: tortul diplomat. Era cea mai festivă prăjitură din an și nu lipsea niciodată deși, pe vremea aceea, pișcoturile de șampanie, protocalele sau ananasul erau un fel de Sfântul Graal, despre care se știa că există dar nu fuseseră văzute niciodată. Exagerez, evident. Nu știu cum reușeau ai mei să facă rost de ele, dar reușeau, astfel că la fiecare Revelion aveam tort diplomat.
Așa că vă voi spune azi rețeta bunicii mele, scrisă pe o foaie îngălbenită, păstrată aproape de suflet, ca și amintirile cu ea…
Pentru un tort mare (12-14 porții) aveți nevoie de 6 ouă, de la care veți folosi doar gălbenușurile (din albușuri bunica făcea bezele). Amestecați bine gălbenușurile cu 300 de grame de zahăr și coaja rasă a unei portocale, apoi turnați peste ele 350 de ml de lapte clocotit. Amestecați totul foarte repede cu un tel. Lăsați vasul la foc foarte mic, încă vreo 2-3 minute, amestecând tot timpul, apoi strecurați compoziția și o lăsați să se răcească.

Între timp faceți frișca din smântână de frișcă, nu folosiți substitute fără gust și personalitate cum ar fi praful de frișcă sau frișca vegetală. Există smântână pentru frișcă, din care veți obține exact frișca aia cremoasă și onctuoasă pe care o știați din copilărie. Aveți nevoie de 500 de ml de smântână lichidă specială pentru frișcă și 50 de grame de zahăr, pe care le lăsați să se împrietenească între paletele mixerului până devin o spumă tare și aerată.
Între timp, amestecați în 100 de ml de apă rece 3 plicuri de gelatină, pe care o lăsați apoi într-un vas la bain marie, până se dizolvă. Atenție, nu trebuie fiartă, pentru că își pierde calitățile și nu se va mai coagula.
Luați toate cele de mai sus – amestecul de gălbenușuri, frișca și gelatina -, dar și arome ca vanilie și rom, și le încorporați ușor, cu o spatulă. Într-o formă de tort cu pereții detașabili, aranjați un strat de pișcoturi de șampanie și turnați jumătate din amestecul diplomat. După ce se întărește un pic, puneți felii de portocală și bucățele de ananas (proaspăt sau din compot), apoi turnați restul compoziției. Ca să nu aveți surprize neplăcute, oricât de grea ar fi așteptarea, v-aș spune să nu sacrificați tortul înainte de a-l lăsa o noapte la frigider.
Îl puteți orna cu multe fructe (deși v-aș recomanda să păstrați gama portocală/ananas) și cu muuultă frișcă.
Aceasta postare a fost publicata pe Eva.ro in data de 30 decembrie 2011.