Cred că după atâtea salate e timpul să trec la lucruri mai serioase, adică la desert, pentru că orice fată are nevoie de doza zilnică de zahăr. Și pentru că tot e weekend, e desertul ideal pentru o duminică, vă zic. Are nevoie de timp și leneveală, iar cum eu am tot timpul din lume de vreo câteva duminici încoace, m-am ocupat cum se cuvine de gogoșile astea pufoase, umplute cu gem de zmeură.

Acum câteva duminici, eu și jumătatea mea mai bună voiam ceva dulce. Bine, brainstormingul a început de sâmbătă seara, căci duminica e masă cu dichis în familie. Așa că sâmbătă facem liste (de piață, de dorințe), facem aprovizionarea (și puțină golăneală seara :D), iar duminică începem cu un mic-dejun târziu și leneș și continuăm cu un prânz cu dichis, cum spuneam.

Dar ca să ne bucurăm de minunățiile astea la desert, am început treaba imediat după mic-dejunul ăla leneș. Bine, cu gogoșile, nu-i mare filosofie, doar că au nevoie de timp, așa cum m-a învățat bunica mea, care făcea cele mai bune gogoși din lume.

Puneți într-un castron adânc 2-3 linguri de făină. Încălziți într-un vas 250 de ml de lapte, iar când clocotește îl turnați tot peste făină și amestecați energic cu un tel de mămăligă. Veți obține imediat un aluat destul de tare, pe care îl lăsați să se răcească. Când e rece, adăugați 2 ouă, 200 de grame de zahăr, 150 de ml de lapte călduț (în care ați dizolvat 25 de grame de drojdie), un praf de sare, semințe de vanilie, coajă rasă de lămâie sau de portocală. Omogenizați totul și veți obține un aluat subțire, în care veți încorpora făina, în jur de 600-700 de grame. În final trebuie să aveți un aluat relativ tare, elastic, pe care îl lăsați să dospească vreo două ore, până își triplează volumul.

Acum e momentul să vă suflecați mânecile, căci urmează partea cea mai interesantă. Luați cam o treime din aluat și o frământați pe un blat bine pudrat cu făină până formați din ea o minge. Apoi întindeți cu un făcăleț aluatul într-o foaie groasă de un centimetru și tăiați gooșile cu o ceașcă, un pahar sau cu diverse forme dacă aveți. Le mai lăsați să crească pe blat încă vreo 15 minute, timp în care încingeți bine uleiul într-o oală sau tigaie încăpătoare (uleiul trebuie să fie din belșug, pentru ca gogoșile să plutească). Le puteți face și în friteuză, cu condiția ca uleiul să nu fi fost folosit la altceva înainte.

Prăjiți gogoșile la foc mediu până se rumenesc, le scoateți pe un șervețel absorbant și cât sunt încă fierbinți le tăvăliți prin zahăr pudră. La final, eu am pus într-un poche (săculeț din acela în care se pun cremele de ornat tortul) gem de zmeură facut de mine, in vara trecuta, și l-am „injectat” în gogoși. Dar dacă nu aveți un poche, puteți să tăiați gogoșile în jumătate și să le umpleți cu dulceață sau puteți s-o puneți deasupra sau dedesubt… Eu data viitoare încerc cu gem de piersici, dar voi puteți folosi orice altceva vă place.
[singlepic id=491 w=620 h=440 float=center]
Această postare a fost publicată pe Eva.ro în data de 4 mai 2012.