• o jumatate de bagheta (sau chiar una intreaga)
  • legume la gratar: zucchini, ardei, ciuperci etc
  • rosii uscate in ulei de masline
  • 150-200 gr mozzarella proaspata
  • ulei de masline
  • masline (optional)
  • busuioc frunze (optonal)

Dacă a trecut Paștele (de tot, sper) și dacă am reușit să refolosim (cu succes, sper) resturile de la mesele copioase, ar fi timpul să readucem primăvara în farfurii. Iar asta înseamnă mese mai colorate și mai ușoare. Însă niciodată nu omitem componenta gustoasă. Nu eu, cel puțin.

Sănătos nu echivalează cu gustos, în viziunea multora. Eu cred că nu e deloc așa. Și pentru că m-am întors recent din Toscana, evident încarcată cu bunătăți (inclusiv cu tot felul de conserve minunate, de la o fabrică pe care am vizitat-o și despre care vă voi povesti în curând), am adus și-un iz mediteraneean în primăvara mea postpascală și românească.

Iar toate s-au regăsit într-o baghetă umplută, gratinată la cuptor.

Aveți nevoie de o jumătate de baghetă franțuzească, pe care o despicați în felii, adică o tăiați, dar nu de tot. Ungeți feliile de pâine cu ulei de măsline, iar între ele puneți diverse ingrediente. Eu am folosit zucchini puțin rumeniți pe grătar, roșii uscate în ulei de măsline (de fapt, am uns bagheta chiar cu acest ulei de măsline, deja aromatizat cu busuioc și usturoi), felii de mozzarella. Însă puteți opta pentru alte ingrediente: ciuperci, ardei gras, spanac sotat, piept de pui la gratar, roșii cherry, anghinare în ulei, masline. Eu cred că varianta cu legume și brânză e perfectă după mesele încărcate de Paște, e sățioasă, dar nu este grea.

După ce umpleți bagheta o puneți într-o tavă cu hîrtie de copt și o lăsați în cuptorul încălzit, timp de 10 minute, la 180 de grade (foc mediu spre mare). Apoi o feliați și o împărțiți cu cei dragi. Nu fiți egoiști.

Incercati asa ceva acasa!