• paine da casa sau bagheta
  • branza feta sau telemea maturata
  • ceapa verde
  • ardei iute
  • coriandru, patrunjel, oregano
  • ulei de masline

Îmi plac la nebunie filmele care au ca subiect mâncarea (asta pe lângă ciudățeniile despre care nu pot vorbi într-un post culinar, iar „Delicatessen“ este una dintre ele ).

Și mulți pe care-i știu eu, de la gospodine la hipsteri, se uită și ei la filme cu și despre mâncare. Recent, am văzut unul care mi-a plăcut foarte tare și abia la final am descoperit că este un film despre un personaj pe care-l citesc ocazional în „The Guardian“ și ale cărui emisiuni le văd (tot ocazional) la un post TV. Nigel Slater, căci despre el e vorba, e subiectul filmului „Toast“, pe care vi-l recomand cu inima deschisă.

Ei bine, domnul acesta chiar e pasionat de mâncare cu ingrediente simple și proaspete (în special ierburi și legume). Tocmai de aceea are și o grădină în curtea lui din Londra, unde cultivă ceea ce poți cultiva într-o grădiniță din Londra, în special plante aromatice. Pe care le folosește în diverse combinații simple, dar extraordinare. Pe una dintre ele am testat-o aseară, după multe seri cu prea multă carne. Și s-ar putea să trec la o dietă cu chestia asta, adică feta prăjită pe pâine de casă.

Într-o tigaie puneți câteva linguri de ulei de măsline, 3-4 fire de ceapă verde tocată și 1-2 ardei iuți (roșii sau verzi) tăiați feliuțe. Sotați ingredientele la foc mediu 2-3 minute (puneți sare doar dacă e cazul, însă de obicei nu este, pentru că feta e o brânză destul de sărată). Adăugați o felie de brânză feta groasă de 1,5 – 2 centimetri (sau telemea grasă și maturată de oaie) și o prăjiți câteva zeci de secunde pe fiecare parte, până începe să se rumenească ușor și să se topească. Condimentați cu oregano uscat și coriandru proaspăt. Eu nu am avut coriandru, așa că am folosit pătrunjel, știu nu seamănă absolut deloc unul cu celălalt, dar și pătrunjelul proaspăt e foarte potrivit în această combinație. Puneți felia de brânză și sosul de verdețuri și ulei de măsline peste o felie de pâine de casă, cu coaja groasă și crocantă. Vă spun drept, e noua mea „cură“. Măcar pentru weekendul ăsta.

Aceasta postare a fost publicata pe Eva.ro in data de 4 ianuarie 2013.