briose-cu-afineWeekend-ul care tocmai s-a încheiat a fost unul foarte frumos. Departe de Bucuresti, într-un loc fără semnal la telefon (uitasem cum e fără el), alături de oameni deosebiţi. Bineînţeles, băutura a avut un rol important :). Şi cum weekend-ul a început vineri seara, iar râurile de… voie bună au curs şi ele tot cam de atunci, sâmbătă dimineaţa lumea avea nevoie de un mic dejun revigorant

Şi ce e mai bun într-o dimineaţă cu lumină caldă de toamnă, cu tare aer de munte şi o uşoară mahmureală decât o cafea tare şi o brioşă fierbinte?

Brioşă nu în sensul celor din bucatăria franceză, făcute dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, ci un muffin cu afine, fulgi de ovăz şi făină de secară. Pentru două tăvi, adică 12 brioşe, aveţi nevoie de două ouă, 50 de ml de ulei de floarea soarelui şi 100 de ml de lapte bătut, iaurt lichid sau sana. Amestecaţi toate ingredientele lichide cu mixerul şi adăugaţi 125-150 de grame de zahăr. După ce aveţi un amestec omogen, puneţi aproximativ 50 de grame de fulgi de ovăz, 100 de grame de făină de secară şi 100 de grame de făină albă. Nu uitaţi să aruncaţi în vas un praf de sare şi un praf de copt. Încă două-trei învârtituri de palete şi aluatul de brioşe e gata. Ar trebui să curgă din lingură, dar să-şi păstreze oarecum forma atunci când cade. Dacă vi se pare prea subţire, adaugaţi făină, iar daca vi se pare prea gros puneţi încă puţin ulei.

Înainte de a pune brioşele în formă, aruncaţi în aluat o mână de afine proaspete şi amestecaţi uşor cu o spatulă, de jos în sus, astfel încât să nu zdrobiţi fructele. Puneţi brioşele în cuptorul încins şi le lăsaţi aproximativ 20 de minute la foc mediu, 160-180 de grade. Şi le puteţi mânca fierbinţi, proaspăt scoase din cuptor, cu un miez din care ies aburi aromaţi, alături de o cafea la fel de fierbinte.

briose-cu-afine

Acest post a fost publicat pe Eva.ro in data de 6 septembrie 2011.