După cum mă știți, am diverse faze. Oare sunt defazată? De ceva vreme, nu mă mai opresc din făcut dulciuri, deși nu sunt tocmai capitolul meu preferat în gastronomie. Așa se face că într-o seară mi s-a făcut din nou dor de cel mai bun prieten al meu, ciocolata.
Dar nu oricum, nu așa simplă. Și mi-am adus aminte că în cămară am niște merișoare uscate, pe care le cumpărasem pentru singurul motiv că arătau foarte bine, gândindu-mă că le voi găsi o întrebuințare, cu siguranță. Și mi-am mai amintit că în congelator am niște vișine puse de mine, din „recolta“ de astă vară. Ciocolată și vișine? Ciocolată și fructe uscate, dulci-acrișoare? Da, îngerii cântau din trompete pe lângă mine. De fapt, dădeau startul, căci nu mai puteau nici ei de pofta. În jumătate de oră, brioșele ieșeau aburinde din cuptor.
Cum mi-am mai cumpărat recent o formă specială pentru brioșe, am zis să folosesc tot ce am prin casă, așa că am făcut trei porții, adică 18 brioșe. Pentru trei tăvi aveţi nevoie de 4 ouă, 150 de ml de ulei de floarea soarelui (am încercat și varianta cu unt, dar mi se pare mai aerată și pufoasă textura finală cu ulei), 100 de ml de lapte bătut sau iaurt lichid, 100 de grame de ciocolată (neagră sau cu lapte) topită și 200 de grame de zahăr. Obțineți o compoziție subțire, în care adăugați 300 de grame de făină albă, 50 de grame de cacao, un praf de sare şi un plic de praf de copt. La final, când amestecul e omogen, adăugați vișinele (100 de grame) și merișoarele (50 de grame) și le încorporați ușor, cu o spatulă. Puneţi brioşele în forme, apoi în cuptorul încins şi le lăsaţi aproximativ 20 de minute la 180 de grade (foc mediu).
O să vă spun că n-am putut da gata chiar toate brioșele în acea seară, dar cele care au rămas au fost nemaipomenite a doua zi, la micul dejun cu o cafea neagră. Și copiii le-ar devora alături de un pahar de lapte.

Această postare a fost publicată pe Eva.ro în data de 6 aprilie 2012.