• 250 de grame de orez cu bobul rotund sau orez pentru risotto
  • 150-200 de grame de zahar
  • 500-600 de ml de lapte
  • 150 de ml de smantana dulce, lichida
  • 50 de grame de unt
  • o pastaie de vanilie
  • un praf de sare
  • 300 de grame de capsune
  • 50-75 de grame de zahar

Cred că fiecare are amintirea lui preferată din copilărie. Amintire culinară, evident. Și nu cred că greșesc dacă spun că sunt foarte mulți cei care au ca marotă orezul cu lapte. Da, știu, vreo câțiva cititori vor exclama acum: „Vaaai, n-am mai mâncat orez cu lapte de când eram mic(ă)“. Ar fi cazul, nu-i așa?

Eu vreau să vă vorbesc astăzi, însă, despre un desert mai elaborat decât dulcele copilăriei, despre o budincă pufoasă și cremoasă de orez, cu un sos abundent de căpșune proaspete. Ne grăbim, da, că deja ne e foarte poftă 🙂 .

Aveți nevoie de o cană mare de orez cu bobul rotund sau orez pentru risotto (250 de grame), pe care îl spălați și îl puneți la fiert cu apă. Din momentul în care clocotește, îl mai lăsați cinci minute, amestecând în el să nu se lipească.

Scurgeți orezul, apoi îl puneți într-un vas cu 500-600 de ml de lapte, 150-200 de grame de zahăr (depinde cât de dulce îl vreți), semințele unei păstăi de vanilie plus păstaia, un praf de sare. Fierbeți totul la foc foarte mic până când e absorbit tot laptele și nu uitați să amestecați. La final, scoateți păstaia, adăugați 150 de ml de smântănă dulce, lichidă (15% grăsime) și 50 de grame de unt.

Încorporați totul și puneți vasul în cuptorul încins 5 minute, la foc mare (200 de grade). După aceea puteți opri cuptorul, dar lăsați vasul acolo încă o vreme: orezul va absobi tot lichidul și va deveni foarte pufos.

Când budinca e rece, o puneți în frigider timp de câteva ore. Chiar înainte de servire curățați câteva căpșune, le puneți într-un vas cu puțin zahăr și puțin alcool (un lichior de portocale – Cointreau, Grand Marnier) și le lăsați doar cât să clocotească un minut, să se înmoaie și să-și lase sucurile.

Acest sos cald, cu bucăți mari de fructe, e incredibil peste budinca rece. Puteți folosi vișine, zmeură sau afine. Oricum n-o să mai aveți cuvinte pentru că veți avea gura plină.

[singlepic id=746 w=620 h=440 float=center]

Hai, repede, cât mai sunt căpșune 🙂

Această postare a fost publicată pe Eva.ro în data de 7 iunie 2013.