• 2-3 cartofi medii
  • 4 linguri ulei de masline
  • 50 ml de vin alb
  • 500 g baby caracatita
  • 1/2 lămâie
  • 3-4 căței usturoi
  • 10 măsline negre
  • sare, piper negru, oregano uscat

Am avut impresia o bună perioadă (și probabil nu sunt singura) că fructele de mare sunt potrivite mai degrabă pentru un antreu, o salată, ceva foarte light. Însă ele sunt foarte potrivit și pentru un fel principal, după cum aveam să descopăr. Așa cum e caracatița la cuptor, cu cartofi, lămâie și oregano.

Din păcate, în România nu putem spune că avem fructe de mare pescuite dimineața și puse pe masă la prânz sau la cină. Dar se găsesc totuși unele destul de proaspete. Chiar dacă sunt vândute drept fructe de mare proaspete, să știți că oricum sunt aduse cu avionul, în lăzi cu gheață, deci semicongelate, așa că proaspete-proaspete nu au cum să fie niciodată. Dar, să trecem peste, ideea este că puteți cumpăra fructe de mare de o calitate rezonabilă.

Așa m-au tentat pe mine niște pui de caracatiță într-o
zi, încât am cumpărat vreo jumătate de kilogram (cam 5-6 bucăți). Trebuie
curățați foarte bine la exterior (au o peliculă care trebuie îndepărtată și de
pe corp, și de pe tentacule), dar și la interior.

Într-un vas cu ulei de măsline puneți 2-3 cartofi medii, tăiați rondele de jumătate de centimetru și îi puneți la cuptor timp de 20 de minute, la foc mediu (180 de grade), cu 2 linguri de ulei de masline si vinul alb. Asta deoarece cartofii se fac mai greu decât caracatița, iar dacă ați ține caracatița prea mult la cuptor s-ar transforma într-un soi de cauciuc necomestibil.

După 20 de minute scoateți cartofii, puneți și caracatițele mici în vas, o jumătate de lămâie tăiată în felii printre cartofi, 3-4 căței de usturoi întregi, cu tot cu coajă, câteva măsline negre și condimentați cu sare, piper negru și oregano uscat. Stropiți totul cu încă puțin ulei de măsline și puneți din nou vasul în cuptor pentru încă 20 de minute, la foc mediu. Ceea ce veți obține, se vede în poza :).

Un preparat cald, aromat, savuros, sățios, dar ușor în același timp.

Încercați așa ceva acasă & share if u care!