• un kilogram de cartofi
  • 100 de ml de lapte
  • 150 de ml de smantana lichida grasa
  • o lingura de unt
  • sare, piper
  • nucsoara, cimbru
  • un catel de usturoi

Weekendul va incepe cu mult lichid, caci vineri e 8 Martie, sambata sunt mucenicii si se beau muuulte pahare, iar duminica va ploua 🙂 Așa că se impune din nou o mâncare caldă, ca la mama(n) acasă. Ca la o mamă dintr-un sat francez sau din inima Parisului, căci gratinul de cartofi Dauphinois nu e discriminat. Stă și la masa burgheziei, și la cea a proletarilor.

Originar din provincia franceză Dauphine, acest fel de mâncare, cartofi Dauphinois, a trecut de mult granițele Franței. Chiar și eternii rivali ai francezilor, „frații“ lor englezi de peste Canalul Mânecii l-au adoptat ca și cum ar fi fost al lor. Și pe bună dreptate, căci e o mâncare ieftină, simplă, însă extraordinar de bună.

Aveți nevoie, evident, de cartofi. Până și francezii dezbat încă ce soi de cartofi se cel mai potrivit, așa că eu am folosit din cei albi. Cartofii trebuie tăiați în rondele subțiri, cât mai subțiri, de 2-3 milimetri. Pentru gratin, de obicei, se folosește un vas ceramic nu foarte înalt.

Așa că luați un vas ceramic, îl frecați cu un cățel de usturoi, cât să capete o “tușă” aromată, apoi îl ungeți cu unt. După care puneți un strat de cartofi, pe care îi condimentați cu sare, piper și nucșoară măcinată. Rețeta originală include acest ultim condiment, dar puteți renunța la el. Puneți peste cartofi puțin lapte gras (3-4 linguri) și smântână lichidă grasă, de 30% grăsime (3-4 linguri). Repetați această operațiune de încă două ori. La final, aveți grijă ca feliile de cartofi să fie acoperite de lichid. Acoperiți vasul ceramic cu o folie de aluminiu și îl puneți în cuptorul încins la foc mic spre mediu (140-160 de grade). Secretul cartofilor Dauphinois este să fie făcuți la foc mic, să se coacă încet în lichid (lapte și smântână). Îi lăsați în cuptor timp de 35-40 de minute, apoi îndepărtați folia de aluminiu și lăsați vasul în cuptor încă 15 minute, până se rumenesc cartofii.

[singlepic id=713 w=620 h=440 float=center]

Acest gratin Dauphinois conține doar lapte și smântână dulce, dar există și o variantă cu brânză. Oricât mi-ar plăcea mie brânza, felul acesta îl prefer așa, simplu.

Aceasta postare a fost publicata pe Eva.ro in data de 22 februarie 2012.