• 500 g carne macră curcan (pulpă, piept)
  • 500 g fasole roșie din conservă
  • 2 cepe albe
  • 1 morcov mare
  • 4 tulpini țelină apio
  • 300 g passata/suc roșii
  • sare, piper negru
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 linguriță praf chilli (opțional)
  • 100 5 brânză feta (opțional)

Citeam zilele trecute un articol în „NY Times“ și mi-au picat ochii pe semnătură: Jack Ewing. Explică-mi poanta, îmi veți spune. Dacă n-ai copilărit în mezozoic, ca mine, nu prea ai cum să te prinzi. Poate J.R, cu pronunția Jere, să sune cunoscut. Dar, nah, before Netflix & other modern addictions, there was „Dallas“. Adică un serial genial, plin de intrigi și uneltiri cu și despre familia Ewing din Dallas, Texas. Un GOT mezozoic, ca să înțelegeți ideea. Ei bine, acolo am auzit eu prima oară de chilli. Și-așa o poftă m-a pocnit, încât a rezultat drăgălășenia asta :).

Chilli con carne e un comfort food al mexicanilor, dar cum Texasul e chiar la graniță, iar marele portocaliu (aka Trump) își construia pe-atunci averea și nu ziduri între țări, chilli a devenit rapid un preparat foarte popular în SUA.

După cum îi spune numele, e o mâncare bazată pe carne și chilli, însă mexicanii sunt mari iubitori de fasole și au adăugat-o și pe ea în combinație. Puteți folosi cam ce tip de carne și fasole vreți (pui, porc, vita etc).  Eu am mizat pe curcan și fasole roșie, o combinație minunată.

Călești ceapa, morcovul și țelina apio tocată în ulei de măsline. Când sunt translucide, adaugi carnea tocată de curcan (vă sfătuiesc să o tocați acasă) și o rumenești ușor, cam 10 minute. Pui passata de roșii (sau roșii făcute piure în blender, vara), fasolea din conservă, scursă, și asezonezi cu sare, mult piper negru, o linguriță de zahăr și mult chili. Mă rog, eu pun mult, dar fiecare după cât suportă de iute.

Lași totul să fiarbă mocnit, încet, cam 30 de minute, până se îmgroașă sosul. Niște brânză feta sfărâmată deasupra nu e chiar the American/Mexican way, dar e tare bună.

Încercați așa ceva acasă & share if you care!