Stiu, se apropie Pastele si toata lumea asteapta variatiuni pe o tema data. Probabil ca va voi povesti despre marele festin(uri) si ce ne-a mai traznit capul anul acesta saptamana viitoare, cand ne vom intoarce din minivacanta in care plecam azi. Insa pana atunci, mergem asa, virtual, in Spania, in episodul 19 din Ocolul Pamantului in 50 de retete, pentru o portie de churros, cele mai pufosenii gogosele din lume, care se topesc intr-o ceasca de ciocolata fierbinte si groasa.

In Spania, ai sa le intalnesti la orice colt de strada. E una dintre gustarile preferate ale oamenilor de aici. Numele lor vine de la o o rasa de oi, deoarece seamana ca forma cu coarnele animalelor. Se spune ca acest fel a fost popularizat de niste pastori, care mancau des aceste gogosele. Acum, churros sunt foarte populare nu doar in Spania si Portugalia, ci si in America Latina, deoarece au ajuns acolo odata cu conquistadorii.
Pe vremea cand făceam eclecre, choux a la creme sau croquembouche, nici prin cap nu-mi trecea că acel aluat, prăjit în baie de ulei și nu copt, ar putea deveni o asemenea fragezenie gustoasa. Caci acest churros sunt făcute exact din aluatul acesta, cu singura mențiune că am adaugat in compozitie doua linguri mari de zahar brun. Preparati aluatul ca aici, adaugati si cele doua linguri de zahar, apoi încingeti bine niste ulei vegetal. Puneti aluatul intr-un poche (punga) cu un varf in forma de stea si incepeti sa „turnati” gogoselele in uleiul incins. In aproximativ un minut sunt rumene si crocante. Le pudrati cu zahar din abundenta, le inmuiati intr-o ceasca de ciocolata fierbinte – ce idee buna pentru inceputul asta rece de saptamana – si le savurati ca mine, pe balcon, cu vantul in par si nasul in ceasca.

Incercati asa ceva acasa! Paste binecuvantat!