- 1,5 kilograme de burta proaspata de vita
- 2 kilograme de oase de vita si ciocanele
- 2-3 cepe
- 1-2 morcovi
- 1 pastarnac
- un ardei gras
- 7-8 galbenusuri
- 800 de grame de smantana grasa, fermentata
- 200 de grame de iaurt
- sare, otet
- ardei iute, usturoi
E mancare de vizitii beti, dar dupa ea se innebunesc elitele. E leacul perfect pentru mahmureala, iar orice oras care se respecta are o carciuma vestita pentru acest fel de mancare. Asa o descrie Radu Anton Roman. Eu as spune atat: o iubesti sau o urasti, cale de mijloc nu se poate cu ciorba de burta!
Provenita din Orient si nedepasind granitele Europei centrale, ciorba de burta s-a autohtonizat in Romania. Asa ca nu stiu daca o voi considera mancare romaneasca, dar stiu ca merita sa incheie un proiect frumos si al naibii de greu de respectat uneori, dar pe care l-am dus la bun sfarsit: Ocolul Pamantului in 50 de retete.
Pentru ca am preluat-o sub stapanire otomana, acra i-a fost si ei soarta. La propriu, caci otetul e un adaos romanesc in ciorba asta, la fel ca si zarzavaturile.
Dar, cum spuneam, fiecare carciuma care se respecta are ciorba ei de burta. La „carciuma“ Farfuridi, lucrurile se intampla cam asa. Pentru vreo zece infometati treziti dupa o noapte urbana cu licori diverse sau alte substante de bucurie dadatoare, e nevoie de 1,2 – 1,5 kilograme de burtă. Dar nu doar atat. Ciorba asta fara cateva oase de vita, plina de maduva (1 kg), si fara vreo cateva ciocanele (bucatile de os de la gamba, cu tendoane si putina carne – tot 1 kg) nu e intreaga.
Cele din urma lasa gust si aroma in supa, la fel si gelatina, astfel ca zeama o sa fie densa, compacta. Le fierbeti pe toate impreuna cu burta, în 5-6 litri de apa. Cand clocotesc, fiti cu grija sa luati spuma cu o paleta, apoi lasati totul sa fiarba la foc potrivit macar doua ore.
Uneori burta fierbe mai repede, alteori nu, de aceea va fi nevoie sa o gustati din cand in cand. Dar ce e esential sa va spun este sa nu cumparati substitutul acela buretos si fara gust numit burta prefiarta si nici burta congelata, ci doar burta proaspata, de calitate.
Dupa doua ore de fiert adaugati zarzavatul: doua cepe mari, un morcov, un pastarnac, un ardei gras. Acoperiti din nou oala si o lasati sa fiarba inca o ora. Ar putea fi gata. Sau nu. Gustati! Si puteti pune si o lingura de sare. Daca burta inca vi se pare tare, o mai lasati sa fiarba.
Cand e gata si s-a racit, scoateti burta si oasele intr-un vas si strecurati supa, care trebuie sa fie limpede, sa nu aiba resturi de legume sau aschii de oase. Taiati fideluta burta si curatati orice urma de tendon, zgarci sau carne de pe oase. Aceste biete „resturi“ trebuie valorificate la maximum, caci ele dau savoare ciorbei. Intr-un vas amestecati 7-8 galbenusuri cu 800 de grame de smantana grasa (30-35 %), fermentata si 200 de grame de iaurt, apoi incorporati totul in supa calduta. Adaugati 100 de ml de otet alb, mai puneti sare daca e nevoie, apoi burta si carnea. Incalziti totul la foc mic, fara insa a fierbe ciorba, care s-ar putea „taia“.
Ciorba de burta fara usturoi si ardei iute e ca nunta fara mireasa as zice eu. Dar ce stiu eu care m-am maritat doar cu doi martori, fara sa spun nimanui? 😀 Stiu! Cand mancati ciorba, cand o aveti fierbinte in farfurie, in fata ochilor, numai atunci puneti usturoiul. Niciodata in oala. Atunci cand o veti incalzi (reincalzi) usturoiul va fi oxidat si ciorba nu va avea un gust prea placut. De altfel, daca la o carciuma mi s-ar aduce o ciorba de burta cu usturoi in ea și nu separat, as refuza-o instantaneu. E un indiciu foarte bun ca ar putea fi veche, alterata sau pur si simplu proasta, astfel ca usturoiul e pus inauntru ca sa „mascheze“ ceva.
So, cum spuneam, atunci cand o mancati, fierbinte, ii puneti usturoi, dar si smantana sau otet, daca mai vreti. Mie imi place sa-i pun cateva rondele de morcov fiert, iar in unele carciumi i se adauga cateva felii de gogosar murat in otet.
[singlepic id=660 w=620 h=440 float=center]
Nici nu stiu ciorba asta e motivul sau pretextul meu pentru o bauta. Dar stiu sigur ca trebuie sa incercati asa ceva acasa!
No sa ne fie de bine! Placuta calatoria in jurul Pamantului. Poate o reeditezi candva acordand de data asta mai multa atentie dulciurilor 😀 Ce zici? 🙂
Clientul nostru, stapanul nostru! 🙂 Voi incepe un nou serial care nu are legatura cu cookingul propriu-zis, dar o sa-ncerc sa ma ocup si de dulciuri, desi nu-s punctul meu forte.
Imi place foarte mult reteta, poate pentru ca si eu o fac asa, insa secretul cu usturuiol nu am stiut, punind citeva bucati si inainte, si nu numai in ciorba de burta….multumesc pentru inca un truc dezvaluit amatorilor…
ma bucur ca ti-am putut fi de folos 🙂
reteta este incompleta!
reteta aceasta este propunerea mea. evident ca altii, in functie de preferinte, adauga alte ingrediente. dar ne poti impartasi si varianta ta 🙂
Nu vad ce secret ni s-a dezvaluit! 1. Mai putina smintina si mai mult iaurt, altminteri faceti o bomba alimentara!!! 2.Mai putine oua! 3. Mixati un morcov cu zeama si adaugati-l ! 4. Nu folositi faina! Toti o fac, nimeni nu recunoaste! 5. Adunati o parte din grasimea care se aduna dupa fierbere si inlaturati-o!
Cand se serveste ciorba de burta chelnerul trebuie sa aduca separat,smantana,usturoiul ,ardeiul iute ,otetul si sarea. Clientul isi pune din cele de mai sus cat stie el ca ii trebuie adica dupa gustul lui.Corba se serveste intr-o farfurie intinsa fierbinte pe care e asezata farfuria cu ciorba tot fierbinte.Dupa ce adaugi in ciorba cele de mai sus se mai raceste si poate fi mancata.
as adauga si eu un mic detaliu: dupa preparare se raceste apoi se lasa la frigider cel putin 12 ore; dupa reincalzire e de nerecunoscut …
Imi place reteta, si eu fac ceva asemanator dar ar mai fi cite ceva de spus:
1. Unde gasesti burta proaspata ? Si ar trebui si sa le spui celor care vor sa faca o ciorba dupa reteta de mai sus ca burta proaspata trebuie temeinic curatata inainte de a fi gatita.
2. Prea multe oua, la cantitatea de mai sus 2 sint suficiente.
3.Mie imi place ca burta sa fie taiata marunt, fideluta. Daca o fierbi de tot nu o sa reusesti. Eu o scot dupa o ora din supa jumate, o las sa se raceasca, o tai si apoi o pun la fiert in continuare.
4. Asa e, usturoiul se pune in farfurie pt. ca oxideaza in citeva ore si isi schimba gustul (nici mujdeiul de usturoi nu mai e bun a doua zi!) Dar poti sa-l pui si direct in oala daca se consuma toata la o masa.
5. Are nevoie de putina culoare deasupra. Eu rad prin razatoarea mica un morcov pe care il calesc in ulei. La sfirsit adaug putina boia, o las citeva secunde si sting cu o lingura de supa. Lichidul rezultat il pun (prin sita) in supa la sfirsit.
1. Burta proaspata se gaseste in unele hipermarkeruri, cora sau carrefour, dar si in macelarii, eu le prefer pe acestea din urma.
2. De obicei, burta e bine curatata; evident trebuie si foarte bine spalata.
3. Ciorba asta nu e mancare de regim si nici de oameni simandicosi, iar eu nu ma incadrez la nicio categorie. Si nici n-o mananc des, asa ca atunci cand o mananc prefer sa fie onctuoasa, savuroasa, cu oua si smantana, cu toate riscurile si colesterolul ce decurg de aici 🙂
Dar iti multumesc mult pentru sfaturi!
Nu uitati domnilor de ceva fara de care nu se serveste aceasta minunata ciorba: hrean ras proaspat!
Incercati
de asta nu am auzit niciodata. dar igur testez data viitoare, daca gasesc hrean proaspat cand fac. merci.
cucoana, ciorba de burta care o fac eu are usturoi in ea si nimeni nu se plange, caci atunci cand e gata oala de 15l in o ora e gata mancata, asa ca puneti usturoi cu nadejdie in ea cand o faceti
Daca faceti parte dintr-un clan, atunci va inteleg. la noi nu se termina mancarea atat de repede 🙂 În plus, usturoiul daca sta intr-un lichid fierbinte chiar si o ora, are un gust aparte, nu prea placut, pentru gustul meu.